7 alimente care ne ingalbenesc dintii bc3b970
,

7 alimente care ne îngălbenesc dinții –

7 alimente care ne ingalbenesc dintii bc3b970

Cu toții ne dorim dinți albi, frumoși și sănătoși, însă acest lucru nu depinde doar de o igienă corespunzătoare, ci și de o alimentație adecvată. Smalțul dinților are o structură poroasă, astfel încât, sub acțiunea unor substanțe conținute în multe produse, acesta poate deveni galben sau chiar maroniu.

De ce se întâmplă acest lucru?

Moleculele pigmentate — cromogenele, conținute în mâncare și băuturi, se depun ușor pe suprafața dinților. Acest lucru este facilitat și de substanțele tanante (tanini), care se găsesc în cafea, ceai, vin roșu, legume și fructe, și altele. Pentru a nu experimenta disconfort atunci când zâmbiți din cauza dinților îngălbeniți, ar trebui să limitați consumul produselor care influențează culoarea smalțului dinților.

Ce produse pătează dinții?

Cafeaua. Iubitorii acestei băuturi au, cel mai frecvent, un strat galben sau maroniu pe dinți. Cauza o reprezintă uleiurile de cacao, carbohidrații grei și zaharurile conținute în cafea. Cafeaua instant afectează smalțul dentar mai mult decât cafeaua măcinată. Pentru a reduce influența cafelei asupra dinților, o puteți dilua cu lapte sau apă. De asemenea, este mai bine să limitați consumul de cafea la o ceașcă pe zi.

Ceaiul. Conține tanini și, la fel ca și cafeaua, pătează dinții în nuanțe de galben-maro. Ceaiul la plic este cel mai dăunător pentru dinți: din cauza componentelor artificiale pe care le conține adesea, pătează dinții mai puternic decât ceaiul frunză. Tipul de ceai — verde sau negru — nu contează.

Vinul. Vinul alb conține acizi care afectează negativ smalțul dentar, provocând microfisuri prin care pătrund substanțele colorante. Vinul roșu conține tanini și are o culoare roșu-burgund, ceea ce contribuie, de asemenea, la pătarea dinților.

Băuturile carbogazoase. Acestea nu numai că schimbă culoarea dinților, dar pot și să elimine calciul din ele. În afară de cantitățile mari de zahăr, conțin acid malic, citric și alte acizi care, literalmente, „erodează” smalțul. În mod special, trebuie să fiți precauți cu băuturile carbogazoase colorate — acestea nu numai că erodează smalțul, dar pot și să coloreze limba și dinții în culori stridente. Dacă totuși decideți să beți cola — faceți-o printr-un pai, pentru a reduce impactul negativ asupra dinților.

Sucurile. Sucurile închise la culoare, cum ar fi cel de rodie, merișor, grapefruit și altele, pot provoca îngălbenirea dinților din cauza culorii lor intense. Este mai sănătos să consumați fructele în sine sau să beți sucul diluat cu apă.

Legumele și fructele. Fructele de pădure de culoare intensă și închisă, precum afinele, murele, cireșele, merișoarele, pot duce la pătarea și îngălbenirea dinților. Dintre legume, un colorant puternic este sfecla, din cauza conținutului ridicat de cromogeni. Pentru a preveni formarea unui strat întunecat pe dinți, se recomandă să vă spălați dinții imediat după consumarea sfeclei.

Sosurile și condimentele. Multe condimente, care au o nuanță galbenă sau maronie, intră, de asemenea, în lista produselor care pătează dinții. Datorită culorii lor intense și conținutului ridicat de acizi, sosurile pe bază de roșii sunt dăunătoare pentru dinți. De asemenea, nu ar trebui să abuzați de sosul de soia.

Ciocolata și înghețata. Ciocolata și caramelul, datorită culorii lor, duc și ele la întunecarea smalțului. În ceea ce privește înghețata, deserturile dulci și cele pe bază de fructe, acestea conțin coloranți artificiali și componente chimice care provoacă microtraume și pătarea dinților.

Alimente sănătoase care contribuie la albirea dinţilor

  • Mere;
  • Pere;
  • Căpşuni;
  • Brânză;
  • Nuci;
  • Bicarbonat de sodiu;
  • Apă.

Mai consumăm alimente care pătează dinţii?

Lista de alimente care pătează dinţii conţine băuturi, mâncăruri şi condimente pe care le includem adesea în meniu. Nu trebuie să renunţăm la ele, dacă alegem să le echilibrăm şi să îi acordăm atenţie danturii.

Ca să te asiguri că dinţii tăi nu sunt pătaţi în zone care nu sunt vizibile sau nu sunt supuşi unor riscuri mari, alege să vizitezi stomatologul regulat pentru un consult. Potrivit unui studiu, oamenii cu un zâmbet alb sunt percepuţi ca fiind de succes, pe plan profesional şi personal. În cabinetul medicului stomatolog, vei găsi tratamentul potrivit pentru albirea dinţilor. Bucură-te de acesta şi de un zâmbet impecabil, susţinut de un meniu sănătos!

O sursă: observatorul.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *