Ce alimente putem consuma pe caniculă?
A venit vara şi a adus cu sine canicula, iar fiecare caută modalități de a se salva de ea.
Iată cîteva sugestii ce poate fi consumat pe vreme caldă și la ce ar fi mai bine să refuzați.
Se recomandă:
• Fructe și legume – conțin antioxidanți care ajuta la reducerea ratei de oxidare, şi fibre, care împiedică acţiunea enzimelor şi încetinesc absorbţia de glucide şi grăsimi; • Verdeața – bogată în fibre, şi săruri minerale; • Apa minerală – potolește setea. Se recomandă cîte 2-3 înghițituri la fiecare 15 minute. • Fructe citrice – conțin vitamina C (pe caniculă organismul are nevoie de vitamine); • Ceaiul verde – potolește bine setea. Se recomandă să se bea 1-2 cești pe zi; • Carne de pasăre şi peşte – surse de proteine valoroase.
Nu se recomandă:
• Băuturi alcoolice – duc la deshidratare; • Alimente grase şi din carne – pe caniculă necesarul de energie se reduce cu cel puţin 5%, astfel încît aportul caloric zilnic ar trebui să fie redus; • Cafea – afecteaza sistemul cardiovascular, deshidratează organismul, contribuie la o scădere a eficienţei pe căldură; • Băuturi carbogazoase dulci – deshidratează organismul și provoacă setea.
O sursă: noi.md
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!