agricultorii moldoveni au inspectat ogoarele unui german ultimul detine si cateva bovine f49f4ae

Agricultorii moldoveni au inspectat ogoarele unui german. Ultimul deține și câteva bovine

Agricultorii moldoveni au inspectat ogoarele unui german. Ultimul deține și câteva bovine

Cei 10 agricultori care au mers într-o vizită de studiu în Germania, au fost la agricultorul Friedrich von Scherenberg, membru al Camerei Agricole germane. Împreună au împărtășit experiențe și tehnologiile utilizate.

Potrivit comunicatului de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Friedrich von Scherenberg împreună cu fiul său gestionează circa 400 de hectare de teren moștenite de la străbunei, pe care cultivă cartofi, rapiță, porumb, sfeclă de zahăr, mazăre și lucernă.

„De asemenea, deține câteva bovine, rasa Scottish Highland și păstrează peste 20 de hectare de teren în repaus pentru a lăsa pământul să se odihnească. Cu un potențial de a iriga circa 70% din teren, Friedrich irigă în prezent doar 25%, utilizând ape subterane și de suprafață.

Friedrich von Scherenberg este și președintele grupului de lucru regional Köln-Aachen, un grup fondat în urmă cu 75 de ani și format din 25 de companii, cu 29 de membri care gestionează în total 7000 de hectare. Grupul face parte din Camera Agricolă. Membrii grupului discută transparent, oferindu-și consultanță reciproc și estimând împreună investițiile și profiturile, fără niciun secret”, mai anunță MAIA.

În Germania, toate fermele sunt membre ale Camerelor Agricole, conform reglementărilor naționale.

Conform unui proiect aprobat de Parlament, în Moldova urmează să fie creată Camera Agricolă Națională și camere agricole regionale, arondate conform zonelor geografice. Camerele agricole vor desfășura activități de popularizare și promovare a tehnologiilor noi, vor oferi servicii de formare și informare, vor promova bunele practici și vor oferi consultanță pentru accesarea fondurilor și programelor de finanțare și susținere a fermierilor.

În opinia ministrului, Vladimir Bolea, toți agricultorii vor beneficia de activitatea acestor instituții. Anterior, fermierii susțineau că sunt îngrijorați că ar putea fi impuși să se alăture camerelor agricole, iar guvernarea ar încerca să camufleze „colectivizarea silită a agricultorilor sub forma de persoana juridică de drept public”.



O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *