,

Alegeri prezidențiale în Iran: Milioane de oameni refuză să voteze

Alegeri prezidențiale în Iran: Milioane de oameni refuză să voteze

Peste 61,5 milioane de iranieni urmează să voteze la alegerile prezidențiale de vineri, în urma decesului lui Ebrahim Raisi. Cu toate acestea, se anticipează că un număr semnificativ va boicota scrutinul, considerând procesul electoral ca fiind manipulat în favoarea regimului, scrie The Guardian.

În cursa prezidențială din Iran, doi lideri conservatori, Saeed Jalili și Mohammad Bagher Qalibaf, nu au reușit să ajungă la un acord pentru retragerea unuia dintre ei înainte de turul doi, deschizând astfel calea pentru fostul negociator nuclear Jalili. Deși Jalili are experiență diplomatică, el nu are o vastă experiență administrativă.

Acesta a declarat că vrea să consolideze legăturile economice cu estul, ignorând sancțiunile occidentale, și este un susținător fervent al hijab-ului obligatoriu pentru femei, având sprijinul Frontului de Stabilitate a Revoluției Islamice (Jebhe Paydari), un grup cu care Qalibaf este în conflict. Qalibaf, în schimb, preferă o relansare a acordului nuclear și o gestionare mai eficientă a economiei.

Între timp, doi dintre cei cinci candidați conservatori aprobați de Consiliul Gardienilor, Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi și Alireza Zakani, s-au retras în ultimul moment. Singurul candidat reformist permis, chirurgul cardiolog Massoud Pezeshkian, este acum în competiție cu Jalili.

Mulți iranieni își exprimă îndoieli cu privire la integritatea procesului electoral, optând pentru boicotul votului pentru a evita legitimizarea alegerilor compromise. Un tânăr a declarat pentru The Guardian: „Prin crimele sale, regimul a făcut ca problema absenței la vot să devină una de demnitate personală”.

Un raport publicat de United against a Nuclear Iran, un grup de presiune american, susține că amploarea manipulării electorale de către regim depășește simpla excludere a candidaților.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *