ansp icircn iunie a fost confirmat un caz de malarie atentie cind calatoriti 12c687b
, ,

ANSP: „În iunie, a fost confirmat un caz de malarie. Atenție, cînd călătoriți”

ANSP: „În iunie, a fost confirmat un caz de malarie. Atenție, cînd călătoriți”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspîndire a bolii și să administreze tratament profilactic conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.

ansp icircn iunie a fost confirmat un caz de malarie atentie cind calatoriti 12c687b

În țările europene, inclusiv Republica Moldova, malaria a fost lichidată ca boală indigenă mai bine de jumătate de secol, dar cazuri de import se înregistrează permanent ca urmare a emigrației și a călătoriilor în zonele endemice, notează Noi.md.

Bolile, transmise prin înțepăturile de țînțar. Ce recomandă specialiștii

De la începutul anului 2024, în Moldova, au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import. Cel mai recent caz a fost confirmat la finele lunii iunie, la un cetățean moldovean, care a călătorit în Nigeria, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țînțari. Este una din cele mai răspîndite boli infecțioase: aproape jumătate din populaţia globului trăiește în zone endemice pentru malarie – Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian, Asia de Sud și Oceania.

Actualmente, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii, iar acestea sînt vizitate în fiecare an de mai mult de 125 de milioane de călători internaționali, 25-30 de milioane dintre care – europeni.

Boala debutează după o perioadă de incubaţie de la 8-10 zile la 3-6 săptămîni, în funcţie de forma clinică a malariei şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greţuri şi vărsături.

ANSP atenționează repetat: „Rujeola poate duce la complicații grave”

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămînă din momentul sosirii în ţara endemică şi pînă la doi ani după părăsirea acesteia.

La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie – solicitaţi asistenţa medicală și comunicați lucrătorului medical perioada, țara, regiunea unde ați călătorit.

Persoanele care preconizează o călătorie de seviciu sau o vacanță în țări exotice pot afla o informație mai detaliată despre riscurile ce pot apărea într-o anumită țară accesînd link-ul:https://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/b.html

O sursă: noi.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *