arunca tigara anual la data de 31 mai marcam ziua mondiala fara tutun 601ae2d

ARUNCĂ ŢIGARA// Anual, la data de 31 mai, marcăm Ziua Mondială fără Tutun

big vor cabine special amenajate fumatorii cer modificarea legii antitutunARUNCĂ ŢIGARA// Anual, la data de 31 mai, marcăm Ziua Mondială fără Tutun

Tema din acest an, „Protejarea copiilor de interferența industriei tutunului”, are scopul de a sensibiliza tinerii și copiii despre pericolele fumatului, dar și de a-i proteja de practicile înșelătoare ale industriei tutunului, care subminează politicile de sănătate publică, afectând sănătatea, bunăstarea și mediu înconjurător.

No Smoking including electronic cigarettes sign.

Fumatul rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate la nivel global. Se estimează că peste un miliard de oameni din întreaga lume folosesc produse de tutun, iar anual se înregistrează circa 8 milioane de decese cauzate de tutun. Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății relevă că, aproximativ 37  de milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani consumă tutun.

În ultimii ani, consumul de produse de tutun încălzit și țigări electronice printre adolescenți a crescut semnificativ. Industria tutunului investește în inovații și tactici manipulative pentru a ajunge la grupul cel mai vulnerabil – copii. În anul 2019, în Republica Moldova, peste 16% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani consumau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit, iar circa 13% foloseau țigări electronice.

Ultimele cercetări arată că țigările electronice intensifică dependența de nicotină și generează substanțe toxice ce pot cauza cancer, cresc riscul de afecțiuni cardiace și pulmonare, afectează creierul în dezvoltare al adolescenților și triplează șansele de a deveni fumători în viața adultă.

Ministerul Sănătății continuă să implementeze politici, să desfășoare campanii de informare și activități de prevenție pentru a proteja generațiile prezente și viitoare de acțiunea nocivă a tutunului. În anul 2023, au fost aprobate interdicții privind plasarea pe piață a produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice cu arome începând cu anul 2026.

În prezent, Ministerul Sănătății promovează un nou proiect de lege care prevede cerințe pentru etichetarea produselor din categoria tutun încălzit și țigări electronice, interzicerea publicității și comercializării produselor din tutun și celor conexe în mediul online și alte măsuri.

În cadrul conferinței de presă de astăzi, organizată în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, ministra Sănătății a invitat cetățenii, autoritățile publice, sistemul de educație, instituțiile mass-media și societatea civilă să se alăture în lupta împotriva tutunului.

Ziua Mondială fără Tutun este un prilej de conștientizare și acțiune. Doar împreună putem construi o societate mai sănătoasă, în care fiecare copil să crească într-un mediu curat, liber de fumul de tutun.

Lilia Grubîi

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *