biblioteca publica raionala din anenii noi devine centru de promovare a rezilientei prin cultura 576e1b3

Biblioteca publică raională din Anenii Noi devine centru de promovare a rezilienței prin cultură

strive 2Biblioteca publică raională din Anenii Noi devine centru de promovare a rezilienței prin cultură

Biblioteca publică raională Anenii Noi a găzduit un atelier de capacitare în reducerea riscului de dezastre. Activitatea a fost desfășurată în cadrul proiectului STRIVE, finanțat de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și implementat de un consorțiu format din Bibliothèque Sans Frontières (BSF), ACTED Moldova și REACH, cu sprijinul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).  Alte șapte biblioteci din raion sunt și ele parte a acestui proiect.

Capacitare în reducerea riscului de dezastre

La atelier s-a discutat introducerea mai detaliată în proiectul STRIVE, dezastrele, riscurile și consecințele lor în Anenii Noi și co-crearea cursului și activitățile RRD.

Cele opt biblioteci au fost selectate din cadrul listei de aplicanți, ca urmare a anunțului publicat pe 20.01.2024, conform criteriilor de evaluare care au inclus calitatea propunerilor, riscurile din zona și numărul populației.

Stimularea coeziunii sociale la nivel local

 

Prin această inițiativă, acestea beneficiază de echipament și resurse informaționale pentru a stimula coeziunea socială la nivel local și pentru a contribui la creșterea capacității societății de a preveni și a minimiza impactul potențialelor dezastre naturale și umane. Astfel, pe lângă fiecare din cele opt biblioteci au fost create (și dotate) așa-numitele HUB-uri de reziliență.

Ele ar urma să asigure un mediu sigur și incluziv de informare, educație non-formală și dezvoltare personală pentru membrii comunității. Finanțatorii le oferă în acest scop resurse informaționale (cărți, jocuri, etc.) și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții prin activități de informare și comunicare.

Hub-ul rezilienței

Hub-ul rezilienței devine, astfel, un spațiu de informare și învățare deschis, accesibil, non-formal, dotat cu resurse informaționale și echipamente tehnice, unde se vor promova/furniza informații și vor organiza activități, având ca scop creșterea coeziunii sociale și a incluziunii socio-economice la nivel local.

Obiectivul general al proiectului, potrivit organizatorilor, este întărirea rezistenței populațiilor afectate de efectele dezastrelor naturale și cele artificiale în Moldova.

Reamintim că anterior, prin intermediul concursului public anunțat de Bibliothèques Sans Frontières și Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova, opt biblioteci din raionul Anenii Noi au fost selectate în cadrul proiectului, inclusiv bibliotecile publice Anenii Noi (raională), Geamăna, Varnița, Gura Bâcului, Șerpeni, Hîrbovăț, Floreni și Cobusca Veche.

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *