Cinci condimente care stimulează creierul. Vei avea o memorie mai bună și un nivel sporit de energie
Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, a identificat cinci condimente care pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a nivelului de energie. Potrivit publicației Shefinds, medicul recomandă adăugarea de turmeric, ghimbir, scorțișoară, piper negru și nucșoară în dietă.
Turmericul
Curcumina, componenta activă din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acestea sunt esențiale, deoarece inflamația cronică și stresul oxidativ sunt factori de risc majori pentru declinul cognitiv și bolile neurodegenerative.
Prin reducerea inflamației și a daunelor oxidative, curcumina protejează celulele cerebrale și sprijină sănătatea generală a creierului. De asemenea, prezintă efecte antidepresive, datorită capacității sale de a crește serotonina și dopamina, neurotransmițători care influențează starea de spirit și energia.
Ghimbirul
Ghimbirul, un ingredient cu proprietăți benefice, conține compuși bioactivi cu efecte antiinflamatorii puternice. Bogat în antioxidanți, ghimbirul contribuie la combaterea radicalilor liberi dăunători, responsabili de stresul oxidativ, care poate duce la deteriorarea celulară și la îmbătrânire. „Proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului pot contribui la îmbunătățirea funcției cognitive, reducând atât inflamația, cât și stresul oxidativ”, explică dr. Crawford.
Scorțișoara
Cercetările au demonstrat că scorțișoara contribuie la reglarea glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței la insulină. Nivelurile stabile de zahăr din sânge sunt esențiale pentru funcționarea optimă a creierului, menținerea memoriei și concentrarea susținută. Specialistul subliniază: „Scorțișoara poate regla glicemia, un aspect crucial pentru menținerea funcțiilor cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative.”
Piperul negru
Piperul negru conține piperină, un compus care a demonstrat potențialul de a îmbunătăți funcțiile cognitive. Piperina stimulează activitatea neurotransmițătorilor cerebrali, îmbunătățind memoria și funcțiile cognitive generale.
În plus, piperina îmbunătățește absorbția nutrienților esențiali, precum vitamine și minerale, atât din alimente, cât și din suplimente. Această absorbție crescută a nutrienților sprijină nivelul de energie și funcția cognitivă, contribuind la o bunăstare generală.
Nucșoara
Nucșoara conține miristicină, un compus cu proprietăți neuroprotectoare dovedite. Bogată în antioxidanți, nucșoara neutralizează radicalii liberi, reducând daunele oxidative asupra creierului.
În mod tradițional, nucșoara a fost folosită pentru efectele sale calmante și de îmbunătățire a dispoziției. Promovând relaxarea și reducând stresul și anxietatea, nucșoara susține indirect funcția cognitivă și claritatea mentală. În plus, prin reducerea nivelului de stres, nucșoara poate contribui la îmbunătățirea nivelului de energie.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!