corespondenta de la riga jurnalista realitatea victoria laur in vizita la institutiile guvernamentale a letoniei 0f8af5d

Corespondență de la Riga: Jurnalista Realitatea, Victoria Laur, în vizită la instituțiile guvernamentale a Letoniei

Corespondență de la Riga: Jurnalista Realitatea, Victoria Laur, în vizită la instituțiile guvernamentale a Letoniei

Jurnalista Grupului de presă REALITATEA, Victoria Laur, se află în această săptămână într-o vizită de studiu în Letonia, organizată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Alături de alți cinci colegi din presa națională, corespondenta a vizitat câteva dintre principalele instituții guvernamentale din Letonia și a discutat cu înalți oficiali din statul gazdă.

Întrevederile au început cu primirea delegației de la Chișinău, la Ministerul de Externe al Letoniei. Șefa diplomației de la Riga, Baiba Braze, a vorbit despre obiectivele sale, referitoare la mediu, sustenabilitate și energetică, s-a referit la importanța contracarării propagandei și a știrilor false, iar principalul subiect a ținut de începerea de facto a negocierilor de aderare la UE de către Moldova.

„Jurnaliștii au un rol vital în a oferi publicului informații obiective și cuprinzătoare. Întâlnirile cu experți care au lucrat pe subiectele integrării Letoniei în UE oferă jurnaliștilor o perspectivă mai detaliată și înțelegerea faptului că aderarea nu este doar un proces politic și un obiectiv. Fiecare țară candidată trebuie să îndeplinească anumite cerințe și să ia măsuri practice pentru a adopta regulile și legile uniforme ale Uniunii Europene, trebuie să-și armonizeze legislația, să-și pună în ordine sistemul de justiție, să aibă instituții stabile care susțin democrația, să respecte statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale și să asigure o economie de piață funcțională”, a precizat ministra Braze.


A urmat o vizită la Biblioteca Națională a Lituaniei, unde jurnaliștii moldoveni au aflat despre provocările digitalizării și expertiza pe care instituția o poate oferi specialiștilor din Moldova, dar și proiectele europene la care lucrează împreună cu Biblioteca Națională a Moldovei.


Oficial, în Letonia sunt circa 400 de cetățeni moldoveni. Datele liderilor diasporei, însă, arată că numărul lor depășește 1000, inclusiv apatrizii și persoanele care deja au obținut cetățenia. Atașatul ambasadei Moldovei, Dan Stati, a relatat despre principalele exporturi pe care Moldova le face, iar liderul conaționalilor, Gheorghe Tofan, a vorbit despre ansamblul Dacia care ne reprezintă tradițiile și cultura la evenimentele organizate în regiune, iar omul de afaceri Serghei Sorokin, născut în Moldova – despre cum îl ajută UE să își extindă și administreze businessul în mai multe țări.


Specialiștii de la Televiziunea Națională a Letoniei au împărtășit experiența lor în a gestiona fluxul de conținut în rusă, dar în același timp a combate dezinformarea și propaganda Kremlinului. Jurnaliștii moldoveni au văzut studiourile postului public național de televiziune, au relatat despre proiectele pe care le implementează și schimbările din ultimii aproximativ 20 de ani prin care a trecut mass-media națională, urmare a aderării țării la Uniunea Europeană.


Despre prevenirea dezinformării s-a discutat cu jurnaliștii moldoveni și la Cancelaria de Stat din Letonia, unde  directorul Departamentului Coordonării Comunicării Strategice, Rihards Bambals, a povestit despre experiența Letoniei în procesul de combatere a propagandei ruse după destrămarea URSS și ulterior aderării la Uniunea Europeană, tipurile de atacuri informaționale și modul în care se poate interveni pentru a le combate.


„Sunt mândră să fiu la Riga, să reprezint aici Moldova și echipa din care fac parte – Realitatea. Sunt mândră să fiu primită în principalele instituții ale statului și să pot discuta cu oficiali de rang înalt. De fapt, asta înseamnă democrație și așa arată Uniunea Europeană – funcționarii și cetățenii sunt egali.

Letonia a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, după aproape 10 ani de la semnarea cererii de aderare la comunitate. Experiența guvernărilor de la Riga și jurnaliștilor locali este importantă, pentru a analiza cum s-a dezvoltat țara în acești aproape 30 de ani, care au fost beneficiile apropierii de UE, cum s-a reușit să fie combătute atacurile hibride și ce experiențe poate prelua Chișinăul, ca să devenim și mai buni și să atingem obiectivul propus de autorități de a face Moldova stat membru al UE până în 2030”, transmite colega noastră în corespondența de la Riga.

Instruirea organizată în cadrul unui proiect al Delegației UE în Republica Moldova are loc în perioada 17-21 iunie. Șase jurnaliști moldoveni din mai multe redacții învață despre aplicarea practicilor europene de la oficiali și jurnaliști letoni.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *