dezastrul ecologic de pe raul nistru ansp anunta rezultatele de laborator 6d047f1

Dezastrul ecologic de pe râul Nistru: ANSP anunță rezultatele de laborator

Dezastrul ecologic de pe râul Nistru: ANSP anunță rezultatele de laborator

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță vineri, 28 iunie, că în probele de apă prelevate în ultimele săptămâni din râul Nistru nu au fost înregistrate careva devieri ale parametrilor.

„Evaluarea rezultatelor conform rapoartelor de încercări de laborator emise din punctele de colectare ale localităților din preajma râului Nistru (Talmaza, Cioburci, Răscăeții-Noi, Olănești, Tudora, Palanca) indică corespunderea probelor de apă conform cerințelor de calitate, fiind atribuită categoria II (HG nr. 890 din 12.11.2013 privind aprobarea Regulamentului cu privire la cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață). Respectiv, în probele de apă prelevate în ultimele săptămâni nu au fost înregistrate careva devieri ale parametrilor, asociate incidentului menționat”, transmite ANSP.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, au fost prelevate șase probe de apă din râul Nistru pentru investigații la holeră și enterobacterii patogene, toate rezultatele de laborator fiind negative.

„La inițiativa CSP Căușeni, a fost convocată ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică a raionului Ștefan Vodă, fiind înaintate propuneri și recomandări pentru populație în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, a cazurilor de boli diareice acute și a altor maladii transmisibile. Totodată, în localități sunt organizate discuții inclusiv cu pescarii, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement din preajma râului Nistru despre eventualele riscuri de îmbolnăvire de BDA și alte maladii infecțioase în timpul scăldatului, utilizării peștelui neprelucrat termic, irigării legumelor și utilizării acestora, sau adăpării animalelor din apele râului”, transmite sursa citată.

ANSP cu centrele de sănătate publică asigură monitorizarea și evaluarea calității apelor de suprafață din zonele de recreere.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, toate rezidurile din rețeaua de canalizare a orașului Bender s-a revărsat în râul Nistru, după ce aceasta s-a spart.

Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat în cazul dezastrului ecologic de pe Nistru

 

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *