doc termenul de licentsiere a importului de cereale expira agricultorii sunt ingrijoratsi ca vor suporta pierderi 659c522
,

DOC Termenul de licenţiere a importului de cereale expiră: Agricultorii sunt îngrijoraţi că vor suporta pierderi

DOC Termenul de licenţiere a importului de cereale expiră: Agricultorii sunt îngrijoraţi că vor suporta pierderi

Perioada de licențiere a importului de cereale expiră pe 26 iunie. Agricultorii sunt îngrijorați că, drept urmare, vor suporta pierderi mari.

Conform reprezentanților asociației „Forța Fermierilor”, reprezentanții ramurii s-ar putea confrunta cu o criză similară celei de anul trecut, când au pierdut circa două miliarde de lei. Atunci, companiile mari au cumpărat la preț mic răsărita și au reexportate-o cu tarif de câteva ori mai mare.

„Acești bani au intrat în conturile unor holdinguri transnaționale care controlează exportul de cereale și oleaginoase, ajungând ulterior peste hotare. Asociația Forța Fermierilor cere de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase.

Mai atragem atenția că importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin Moldova. Lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor”, se arată într-o scrisoare transmisă de agricultori premierului Recean și vicepremierului Bolea.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) preciza într-un comunicat publicat pe 24 iunie că activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase își finalizează activitatea.

Conform autorității, reglementarea prin licențiere a importului de cereale poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Așadar, perioada maximă pentru care a putut fi aplicată procedură a ajuns la limită.

„Măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent”, precizează MAIA.

Conform datelor Ministerului, în perioada indicată au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69,5 mii de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 de tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie, fiind soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova. Alte circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *