ECOCONTACT a expus la un muzeu din capitală desene ale copiilor din Căuşeni şi Ştefan Vodă dedicate mediului

9c2d576a0bcb0970196659dedf5651fda2bff0d3 1ECOCONTACT a expus la un muzeu din capitală desene ale copiilor din Căuşeni şi Ştefan Vodă dedicate mediului

O expoziţie ce include zeci de tablouri pictate de copii din ţară a fost vernisată astăzi de Asociația Obștească EcoContact la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu genericul „Redu, refolosește, reciclează – Un mediu curat pentru generațiile viitoare”. Evenimentul este dedicat Zilei Mondiale a Mediului, marcată la 5 iunie.

Prezentă la inaugurarea expoziției, Mariana Cușnir, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru mediu, climă și tranziție verde, a subliniat importanța promovării culturii ecologice, a educației tinerii generații și a conștientizării populației privind problemele de mediu și soluțiile pentru prevenirea acestora.

La rândul său, Petru Tataru, secretar general al Ministerului Mediului, a menţionat că ”în Republica Moldova se înregistrează progrese mari pe domeniul protecției mediului”. „Odată cu adoptarea Legii privind acțiunile climatice, noi am responsabilizat toate domeniile, contribuind astfel contribuie la sporirea rezilienței la schimbările climatice a țării.  Este responsabilitatea noastră să acționăm acum pentru a stopa poluarea și distrugerea mediului și pentru a păstra echilibrul natural care susține viața pe planeta noastră. Trebuie să ne implicăm cu toții, pentru că  doar prin exemplu propriu putem inspira și pe ceilalți”, a estimat oficialul.

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de EcoContact în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Suediei. Or, potrivit lui Thomas Alveteg, reprezentant al  Ambasadei Suediei la Chișinău, ”evenimentul de astăzi atrage atenția asupra problemelor de mediu ce ne afectează și Suedia susține libera exprimare prin diseminarea informației și a bunelor practici în rândul cetățenilor, astfel încât să sporim nivelul de conștientizare și să acționam pentru ameliorarea mediului, conservarea și valorificarea responsabilă a resurselor naturale”.

Gazda evenimentului, directorul Muzeului Național al Etnografiei și Istoriei Naturale, Petru Vicol, a apreciat mesajele profunde redate de copii prin intermediul desenelor și a evidențiat că „suntem obligați să lăsăm o societatea cultă, cu un mediu curat, cu zone naturale protejate, fără deșeuri pentru generațiile următoare”.

„Organizând acest eveniment, am avut drept scop sensibilizarea și motivarea societății de a face o schimbare în modul de viață spre un trai mai prietenos mediului, precum și creșterea gradului de conștientizare a importanței reducerii, sortării și reciclării deșeurilor în rândul populației”, a afirmat Natalia Guranda, director executiv EcoContact.

În cadrul expoziției sunt prezentate desenele elevilor claselor gimnaziale și liceale, câștigători ai unui concurs, desfășurat de EcoContact în perioada 1 martie -22 aprilie curent, în parteneriat cu direcțiile de învățământ din șapte raioane, în care activează platformele locale de mediu – Bălți, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni și Cahul. Expoziţia va fi deschisă pe parcursul lunii iunie.

Lilia Grubîi

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *