elefantii se striga unii pe altii pe nume sunt incredibil de sociali vorbesc si se ating 510239b

Elefanții se strigă unii pe alții pe nume! „Sunt incredibil de sociali, vorbesc și se ating”

Elefanții se strigă unii pe alții pe nume! „Sunt incredibil de sociali, vorbesc și se ating”

Elefanţii par să folosească nume unice pentru a se striga unii pe alţii, potrivit unui studiu bazat pe observaţiile a două turme sălbatice din Kenya, publicat în revista ştiinţifică Nature. Acest studiu realizat pe durata a 36 de ani arată că „elefanţii nu numai că folosesc o vocalizare specifică pentru fiecare membru al grupului în parte, dar ei şi recunosc şi răspund la un apel care le este destinat, ignorându-le pe cele adresate altora.

„Sunt lucruri mai sofisticate în vieţile animalelor decât am fi noi, oamenii, tentaţi să credem. Comunicarea elefanților poate fi chiar mai complexă decât ne-am dat noi seama”, a declarat principalul autor al studiului, Michael Pardo, ecologist. Această cercetare „susţine ideea că elefanţii pot inventa nume arbitrare pentru fiecare dintre ei”, a continuat specialistul în comunicarea pachidermelor.

În afară de oameni, puţine animale îşi mai pot da nume reciproc. Dovadă în acest sens stau înregistrările realizate de asociaţia Save the Elephants în rezervaţia Samburu şi în parcul naţional Amboseli din Kenya.

Pentru a afla, Pardo și colegii săi au înregistrat, în perioada 1986-2022, sunetele adânci ale femelelor sălbatice de elefant african de savană şi descendenții lor. După ce le-au trecut printr-un soft de analiză, specialiştii au identificat 469 de zgomote ale animalelor, dintre care 101 elefanţi şi-au „strigat” tovarăşi şi 117 au răspuns.

În plus, s-a observat că sunetul respectiv poartă informații care sunt destinate doar unui anumit elefant.

„Elefanții sunt incredibil de sociali, vorbind și atingându-se mereu unii pe alții – această denumire este probabil unul dintre lucrurile care stau la baza capacității lor de a comunica cu indivizii”, a declarat coautorul și ecologistul George Wittemyer de la Colorado State University, care este și consilier științific pentru organizația non-profit Save the Elephants.

Pahidermul se alătură astfel omului prin capacitatea sa de a da un nume arbitrar celui căruia i se adresează, şi nu printr-o vocalizare care o imită pe ultima auzită.

Descoperirile sunt un „început foarte promițător”, deși sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma dacă elefanții se cheamă într-adevăr pe nume, spune Hannah Mumby, ecologist la Universitatea din Hong Kong.

Ea adaugă că înțelegerea relațiilor sociale ale elefanților este importantă pentru eforturile de conservare.

Până în prezent, se ştie că doar două specii de animale, delfinul şi papagalul, se adresează unui semen al lor imitând glasul celui pe care îl cheamă.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *