food price index preturile alimentelor in crestere pentru a treia luna consecutiv 9363ced

Food Price Index: Prețurile alimentelor în creștere pentru a treia lună consecutiv

Food Price Index: Prețurile alimentelor în creștere pentru a treia lună consecutiv

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o nouă creștere în luna mai, pentru a treia lună consecutiv, conform anunțului făcut vineri de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), scrie Bani.md cu referire la Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care monitorizează modificările de prețuri la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna mai 2024, acest indice a înregistrat o medie de 120,4 puncte, în creștere cu 0,9% față de luna aprilie. Cu toate acestea, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică decât în aceeași perioadă a anului precedent și cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creșterea înregistrată în luna mai a fost condusă în principal de un avans de 6,3% al prețurilor la cereale. FAO a atras atenția asupra îngrijorărilor legate de condițiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la o scădere a recoltelor în 2024 în regiuni importante precum America de Nord, Europa și regiunea Mării Negre.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Prețurile produselor lactate au înregistrat, de asemenea, o creștere de 1,8%, pe fondul unei cereri crescute din partea sectorului de retail și a serviciilor alimentare înaintea vacanțelor de vară, precum și a așteptărilor că producția de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În schimb, prețurile la zahăr au înregistrat o scădere de 7,5% în luna mai față de aprilie, în principal datorită unui început bun al sezonului de recoltare din Brazilia. De asemenea, reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol, ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale la țiței brut, a exercitat presiuni în jos asupra prețurilor la zahăr.

Prețurile mondiale ale uleiurilor vegetale au înregistrat o scădere totală de 2,4%, în principal datorită reducerii cotațiilor la uleiul de palmier, ca urmare a creșterii producției sezoniere și a cererii slabe la nivel mondial.

În altă ordine de idei, FAO a publicat estimările sale inițiale privind producția mondială de cereale în sezonul 2024/25, indicând că aceasta ar urma să fie similară cu cea din sezonul precedent, ridicându-se la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *