fosti rezidenti obligati de instanta sa intoarca banii pentru studii bc66d50
, ,

Foști rezidenți, obligați de instanță să întoarcă banii pentru studii

Foști rezidenți, obligați de instanță să întoarcă banii pentru studii

Peste 140 de foști medici și farmaciști rezidenți care au terminat studiile cu finanțare din bugetul de stat în anii 2018-2023 nu s-au prezentat la locul de repartizare și au fost nevoiți să restituie statului 7,8 milioane de lei, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății.

fosti rezidenti obligati de instanta sa intoarca banii pentru studii bc66d50

În perioada 2018-2023, au fost înmatriculați la studii de rezidențiat cu finanțare din bugetul de stat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” 1.490 de tineri. 143 de absolvenți nu s-au prezentat acolo unde au fost repartizați, transmite Noi.md. cu referire la europalibera.org.

Motivele neprezentării sînt necunoscute. Chiar și așa, o parte din cei care nu au fost de acord cu locul de repartizare și au întors banii, activează oricum în spitale.

Potrivit sursei, o tînără, R. V., a fost obligată să restituie în contul Ministerului Sănătății 270.000 de lei și alți 8.000 de lei pentru taxa de stat. Motivul este că aceasta nu a mers să lucreze ca medic chirurg la Spitalul Raional Hîncești, acolo unde a fost repartizată.

După absolvire, R. V. era obligată să muncească cel puțin trei ani acolo unde a fost îndreptată de Ministerul Sănătății.

Un alt rezident trebuie să întoarcă Ministerului Sănătății 197.000 de lei și să achite 5.900 de lei pentru cheltuielile de judecată. El nu a fost obligat, însă, să restituie 41.000 de lei pentru bursele primite în timpul rezidențiatului.

De menționat că din anul 2022 a fost aplicat un nou regulament de admitere în rezidențiat. Așadar, pentru studiile cu finanțare de la bugetul de stat, admiterea are loc în două moduri – pe loc și pe post.

Medicii sau farmaciștii admiși „pe loc” semnează un contract cu Ministerul Sănătății, obligîndu-se să activeze într-o instituție medicală conform repartizării de către minister, ținînd cont de necesitățile sistemului de sănătate, pe o perioadă de cel puțin trei ani după absolvire.

O sursă: noi.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *