foto alegeri europene 2024 ambasadorul romaniei am votat la chisinau pentru viitorul european al republicii moldova c7378d2

FOTO Alegeri europene 2024. Ambasadorul României: Am votat la Chișinău pentru viitorul european al Republicii Moldova

FOTO Alegeri europene 2024. Ambasadorul României: Am votat la Chișinău pentru viitorul european al Republicii Moldova

În Republica Moldova, se votează în această duminică, 9 iunie, la alegerile europarlamentare în 52 de secții de votare organizate pentru persoanele care dețin cetățenia României de pe acest mal al Prutului. Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu și-a exprimat deja dreptul la vot chiar la noi!

Alegeri europene 2024: Mergeți la vot și alegeți Republica Moldova de mâine. Viitorul european e în mâinile noastre!

Ambasada României a menționat de dimineață că, pe acest mal al Prutului, „de la NORD la SUD și de la EST la VEST, cetățenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne încă de la deschiderea secțiilor de votare pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European”.

„O dovadă de responsabilitate și spirit civic”.

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a explicat că și-a dat votul, inclusiv, pentru viitorul european al Republicii Moldova.

„Am votat la Chișinău pentru o Românie puternică într-o Europă cu pace și prosperitate, și pentru viitorul european al Republicii Moldova”, a scris diplomatul pe rețelele sociale.

Pentru Republica Moldova alegerile europarlamentare sunt importante, deoarece eurodeputații urmează să adopta decizii referitoare la țara noastră, sprijinul care ni se acordă și parcursul european al Moldovei.

Ambasadorul român a declarat anterior despre faptul că, în contextul în care tot mai mulți români din Republica Moldova își exercită dreptul la vot, aceștia influențează procesele politice de peste Prut, dar și deciziile la nivelul Uniunii Europene.

„Este important ca cetățenii români din Republica Moldova să iasă la vot pe 9 iunie și să voteze pentru europarlamentari, pentru că acești reprezentanți ai României în Parlamentul European vor lua decizii, inclusiv, despre viitorul european al Republicii Moldova”, susținea diplomatul.

Europarlamentarii români și comisarii europeni originari de peste Prut au avut întotdeauna un cuvânt de spus pentru Republica Moldova în principalele instituții ale Uniunii Europene, au sprijini ajutorul alocat țării noastre, deciziile care ne influențează și au susținut aderarea Moldovei la UE.

În 2024, vor fi aleși 33 de eurodeputați români. Se întâmplă în ajunul începerii oficiale a negocierilor de aderare, eveniment despre care presa internațională spune că ar putea avea loc pe 25 iunie. În ajunul europarlamentarilor, pe 7 iunie, Comisia Europeană a prezentat raportul care confirmă că am îndeplinit recomandările necesare, pentru a demara procesul.

După ce negocierile încep, Republica Moldova poate obține fonduri de pre-aderare din partea Uniunii Europene. Resursele financiare urmează să fie direcționate pentru inițiative concrete de dezvoltare, iar cuvântul pus de eurodeputați și comisari europeni poate fi deveni sprijin puternic pentru Republica Moldova. Totodată, București deja a promis Chișinăului expertiză și împărtășirea experienței, pe domeniul scrierii proiectelor.

Candidații înscriși la europarlamentare din partea României

În total, din partea României, pentru alegerile europarlamentare s-au înregistrat 15 candidați. Despre viziunile lor, planuri, importanța votului în Republica Moldova și impactul pe care îl au eurodeputații români asupra deciziilor UE care vizează Chișinăul aflați mai multe urmărind dezbaterile electorale care au fost organizate de RLIVE TV.

În total, la alegerile europarlamentare urmează să fie aleși 720 de deputați în Parlamentul UE, din toate țările membre ale UE. Germania va avea 96 de eurodeputați, Franţa – 81, Italia – 76, Spania – 61, Polonia – 53, România – 33, Olanda – 31, Belgia – 22, Grecia, Cehia, Suedia, Portugalia şi Ungaria – câte 21, Austria – 20, Bulgaria – 17, Danemarca, Finlanda şi Slovacia – câte 15, Irlanda – 14, Croaţia – 12, Lituania – 11, Slovenia şi Letonia câte – 9, Estonia – 7, Cipru, Luxemburg şi Malta – câte 6.

Parlamentul European adoptă legi care afectează toate statele membre ale UE, țările care vor să adere la Uniune, dar și cetățenii care vor să călătorească în comunitate sau să se mute acolo. Reglementările se referă la securitate, migrație, politici sociale, drepturi ale omului, economie, mediu, sănătate și la multe alte domenii. Prin vot, moldovenii care dețin și cetățenia unui stat membru al UE vor putea influența aceste procese, care îi vizează și le influențează cotidianul.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *