guvernatoarea bnm respectarea standardelor de prevenire a spalarii banilor esentiala pentru aderarea la ue 812a628

Guvernatoarea BNM: Respectarea standardelor de prevenire a spălării banilor – esențială pentru aderarea la UE

Guvernatoarea BNM: Respectarea standardelor de prevenire a spălării banilor – esențială pentru aderarea la UE

Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, împreună cu Banca Națională a Moldovei (BNM) au organizat un seminar dedicat activității de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT). Evenimentul, care a reunit angajați ai BNM, a reprezentat o platformă de dialog și schimb de experiență esențială în acest domeniu. În deschiderea evenimentului, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a subliniat importanța supravegherii pe domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, ținând cont de procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și de obiectivele BNM cu privire la necesitatea impulsionării tranzacțiilor economice pentru creșterea economică.

„Uniunea Europeană pune un accent deosebit pe combaterea spălării banilor pentru a proteja integritatea sistemului său financiar. Conformitatea strictă cu aceste reglementări este esențială pentru procesul de aderare și perspectivele economice ale Republicii Moldova”, a subliniat Anca Dragu.

În cadrul seminarului, Înaltul Consilier UE pe domeniul serviciilor financiare, Nicolae Grigore, a prezentat cele mai bune practici ale Băncilor Centrale în evaluarea riscurilor asociate combaterii spălării banilor. El a abordat aspectele esențiale ale evaluării riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului, subliniind atât importanța utilizării unei abordări pe bază de risc, cât și necesitatea efectuării unei evaluări pe baze continue a profilului de risc AML al entităților supravegheate de către Banca Centrală.

O altă temă de discuție a fost reprezentată de procedura de stabilire a sancțiunilor și măsurilor de supraveghere, care să asigure consistența si eficacitatea acestora. Astfel, au fost evidențiate principiile de stabilire a măsurilor de supraveghere și a sancțiunilor administrative, modul de determinare a cuantumului sancțiunii administrative a amenzii în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului, respectiv circumstanțele relevante săvârșirii faptei sancționate, avându-se în vedere necesitatea asigurării caracterului eficient, proporțional și disuasiv al sancțiunilor aplicate.

Seminarul a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru schimbul de bune practici și sprijin pentru îmbunătățirea politicilor și practicilor de supraveghere și reglementare in domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului, subliniind importanța dialogului și cooperării între experți și instituții relevante în acest domeniu.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *