interesant beneficiile muzicii pentru sanatate citeshte ne in ritm de vals ca sa tsi fim cat mai utili 699e323

INTERESANT// Beneficiile muzicii pentru sănătate. Citeşte-ne în ritm de vals, ca să-ţi fim cât mai utili

muzica pentru copii largeINTERESANT// Beneficiile muzicii pentru sănătate. Citeşte-ne în ritm de vals, ca să-ţi fim cât mai utili

Muzica ne relaxează sau ne energizează. Însă știai că are multe beneficii asupra stării noastre de sănătate, fizice și psihice? Iată doar câteva exemple.

Ce beneficii are muzica pentru sănătate

Muzica susține secreţia de dopamină

Dopamina este un hormon eliberat în organism în timpul sexului și în timp ce mâncăm alimente care ne plac. Rolul său este de a transmite o stare de fericire, de mulțumire, de satisfacție. Important este să ascultăm un gen muzical care ne place, altfel muzica poate spori stresul și agitația.

Muzica preferată ne face mai generoși

Un studiu din anul 2014 atestă și beneficii psihologice ale muzicii, legate de comportamente și atitudini. Subiecții care au ascultat timp de câteva zeci de minute muzica lor preferată, s-au dovedit mai empatici și mai generoși. Când au fost întrebați dacă ar dona bani persoanelor sărace sau cum ar împărți astfel de donații, majoritatea au fost mai deschiși în fața unor astfel de fapte bune.

 O putem auzi chiar dinainte de a ne naște

Încă din anii 1990, omul de știință Sheila Woodward de la Universitatea din Capetown a stabilit în urma unui studiu că un fetus poate auzi muzica, în timp ce se află în uter. Așadar, puteți cultiva cultura muzicală a celor mici încă din perioada sarcinii sau să vă folosiți de muzica lentă și sunete naturale pentru a calma copilul, atunci când este mai agitat.

 Susține imunitatea

Un studiu din 2013 a făcut legătura între efectele muzicii asupra stresului și creșterea imunității. Muzica potrivită ne calmează, ne relaxează și reduce dramatic anxietatea. În acest mod, organismul nostru este eliberat de „evenimente” care îi consumă inutil energia și se poate concentra pe sistemul imunitar, pentru funcțiile esențiale și pentru regenerare.

 Poate ajuta la recuperarea memoriei

Au fost realizate cercetări asupra unor pacienți cu pierderi ale memoriei pe termen lung, din diferite motive. Când specialiștii i-au pus să asculte muzică veche, din tinerețea lor, de exemplu, aceștia au putut să asocieze anumite melodii cu momente din viața lor și în acest fel să îți recupereze, măcar parțial, amintirile.

 Susține oxigenarea creierului

În anul 2012 a fost realizat un studiu special pe bicicliști de performanță. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupe: prima grupă a ascultat muzică în căști, a doua grupă nu. Concluzia a fost că bicicliștii din primul grup au avut nevoie cu 7% mai puțin oxigen față de cei din al doilea grup.

 Muzica are beneficii atât pentru corp, cât şi pentru sănătatea mintală

Faptul că oamenii ascultă sau interpretează muzică are beneficii atât pentru sănătatea mintală, cât şi pentru corp. Concluzia aceasta vine de pe urma unei ample analize făcute pe 400 de lucrări de cercetare. Analiza a constatat că muzica poate îmbunătăţi funcţia sistemului imunitar şi poate reduce nivelul de stres.

Bolile de sănătate mintală precum depresia și anxietatea pot avea consecințe devastatoare atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. Simptomele pot fi severe și debilitante, lăsând indivizii singuri și izolați.

Oamenii de știință spun că muzica poate îmbunătăți simptomele asociate cu bolile mintale, dar poate oferi și un mediu pentru interacțiunea socială. De exemplu, terapia prin muzică ajută individul să-și exprime emoțiile în timp ce produce o stare de relaxare mentală și, în consecință, poate fi benefică în diminuarea simptomelor de depresie și anxietate, sporind în același timp relațiile interpersonale1. 

Ascultarea muzicii s-a dovedit, totodată, o metodă mai de succes decât medicamentele prescrise în ceea ce priveşte reducerea anxietăţii unei persoane înainte de o intervenţie chirurgicală. De altfel, terapia prin muzică poate fi de ajutor în a reduce stresul psihologic în timpul sarcinii la femeile însărcinate care suferă de probleme de sănătate mintală și care încearcă să evite efectele secundare asociate cu medicamentele. 

Un studiu realizat în 2007 cu scopul de a examina efectele terapiei prin muzică asupra reducerii stresului psihologic în timpul sarcinii a raportat că ascultarea muzicii timp de cel puțin 30 de minute pe zi a redus substanțial stresul psihologic, anxietatea și depresia. Prin urmare, ascultarea zilnică a muzicii în timpul sarcinii poate genera beneficii considerabile pentru sănătate.

 Muzica este benefică și pacienților de cancer

Un raport din 2011 a indicat că anxietatea în rândul pacienţilor cu cancer poate fi redusă cu ajutorul muzicii. Oamenii de ştiinţă au descoperit la acea vreme dovezi convingătoare că intervenţiile muzicale pot juca un rol în îngrijirea sănătăţii în diverse medii, începând de la blocul operator şi până la clinici. Chiar mai important de atât, oamenii de ştiinţă au putut să documenteze mecanismele neurochimice prin care muzica are un efect în patru domenii: managementul stării de spirit, stresul, imunitatea şi muzica în calitate de aliat în relaţionarea socială.

 Susține imunitatea

Rezultatele analizei au mai arătat că muzica creşte nivelul unui anticorp care joacă un rol important în ceea ce priveşte sistemul imunitar mucos, cunoscut sub numele de imunoglobulină A, precum şi numărul de celule naturale „ucigaşe”, acele celule care atacă microbii şi bacteriile care invadează organismul.

Sistemul imunitar este unul complex și care are ca sarcină să ne protejeze de boli. Funcția acestor componente moleculare și celulare este împărțită în mecanisme nespecifice, cele care sunt înnăscute unui organism și răspunsuri receptive, care sunt adaptative la agenți patogeni specifici. 

Sistemul imunitar înnăscut reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor și include celule și proteine ​​care sunt nespecifice anumitor antigene.

Sistemul imunitar adaptiv oferă un răspuns secundar, specific antigenului, în timpul căruia sunt create celule cu memorie pentru agenți patogeni specifici. 

Sistemul imunitar este puternic asociat cu starea de spirit, starea psihologică și echilibrul hormonal, așa cum arată studii mai vechi. De aceea, stresul psihologic poate să afecteze sistemul imunitar și poate provoca o dereglare ce duce la o modificare a imunității umorale și celulare, crescând astfel riscurile pentru sănătate.

Ascultarea şi interpretarea muzicii pot, de asemenea, să reducă nivelul de cortizol (hormonul stresului). Studiile anterioare, publicate în „British Journal of Psychiatry” (Jurnalul Britanic de Psihiatrie), au demonstrat că terapia prin muzică, atunci când este combinată cu o îngrijire standard, reprezintă un tratament de succes pentru depresie.

Experţii recomandă un număr mare de domenii pentru studiile ulterioare în acest domeniu. De exemplu, identificarea relaţiei dintre oxitocină, afilierea la grup şi muzică. Un alt studiu din 2011 a sugerat că muzica palpitantă este similară cu mâncarea şi relațiile intime – mai multă plăcere şi mai multă anticipare înseamnă mai multă dopamină.

Cercetările au arătat că muzica poate fi de mare ajutor în gestionarea durerii. Un studiu efectuat pe pacienții cu fibromialgie a constatat că persoanele care ascultau muzică doar o oră pe zi au experimentat o reducere semnificativă a durerii în comparație cu persoanele care nu obișnuiau să asculte muzică. În cadrul acestui studiu, pacienții au fost expuși pasiv la muzică plăcută, relaxantă.

 Ne ajută să fim mai productivi

Au existat câteva studii care au arătat că muzica de fundal sau muzica care este redată în timp ce ascultătorul este concentrat în primul rând pe o altă activitate ar putea să îmbunătățească performanța la adulții în vârstă. 

Un studiu mai vechi a constatat că redarea muzicii mai optimiste a dus la îmbunătățiri ale vitezei de procesare, în timp ce atât muzica optimistă, cât și cea tristă au condus la beneficii în memorie.
Așa că data viitoare când trebuie să termini o sarcină la muncă, poți să iei în considerare să-ți pui căștile și să asculți muzică în fundal.

 Este de ajutor în insomnie

În urma unei cercetări recente oamenii de știință au ajuns la concluzia că muzica poate să aibă un impact benefic asupra calității somnului. Unele dovezi sugerează că muzica ar putea să-i ajute pe unii oameni să adoarmă mai repede și că ar putea crește durata somnului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma aceste lucruri2.

 Muzica poate să aibă efecte negative?

Potențialul muzicii de a afecta starea de spirit, cogniția și comportamentul a fost demonstrat în mai multe studii, așa cum am văzut mai sus. Iar unele studii au arătat că muzica poate să ne influențeze și negativ. De exemplu, potrivit unor cercetări bărbații care au fost expuși la muzică cu versuri misogine au prezentat niveluri mai ridicate de comportament agresiv decât cei care au fost expuși la muzică neutră, mai ales atunci când comportamentul agresiv era îndreptat către o persoană țintă de sex feminin. 

Și când melodiile ascultate conțineau versuri îndreptate spre bărbați, femeile își aminteau mai mult caracteristici negative decât pozitive despre bărbați. În plus, deoarece muzica poate fi asociată cu amintiri puternice sau cu reacții emoționale, unii oameni pot fi tulburați de expunerea la anumite piese sau tipuri de muzică.  

Un alt lucru important de menționat este că ascultarea muzicii la un volum prea mare poate contribui la pierderea auzului indusă de zgomot.

(Pentru conformitate, Lilia Grubîi) 

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *