interzisa arderea dar seara apare miros de fum dragi moldoveni iata metode ecologice de gestionare a resturilor 05cf5b9

Interzisă arderea, dar seara apare miros de fum! Dragi moldoveni, iată metode ecologice de gestionare a resturilor

Interzisă arderea, dar seara apare miros de fum! Dragi moldoveni, iată metode ecologice de gestionare a resturilor Hands are holding composted earth.

În fiecare an, odată cu recoltarea culturilor spicoase, mai mulți moldoveni aleg să-și curețe terenurile, prin arderea miriștilor. Deși această practică poate părea rapidă și eficientă, efectele sale devastatoare asupra mediului și sănătății sunt de necontestat. Ba mai mult, este interzisă, doar că spre seară apare miros de fum…

Metode ecologice de gestionare a resturilor vegetale

  • Resturile vegetale pot fi transformate în compost, un îngrășământ natural care îmbunătățește calitatea solului și contribuie la creșterea plantelor. Compostarea nu doar că reduce deșeurile, dar și întărește structura solului.
  • Utilizarea resturilor vegetale ca mulci ajută la menținerea umidității solului, previne eroziunea și îmbunătățește structura solului. Mulciul protejează solul de temperaturile extreme și reduce necesitatea irigațiilor frecvente.
  • Resturile vegetale pot fi folosite pentru hrana animalelor sau transformate în biomasă pentru producerea de energie.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat că arderea resturilor vegetale este strict interzisă, iar persoanele care nu vor respecta această măsură vor fi amendate. „Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să respectăm aceste reglementări și să ne implicăm activ în protejarea mediului înconjurător. Fiecare dintre noi poate contribui la protejarea mediului și a sănătății publice prin adoptarea unor practici ecologice. Informează-te, informează-i pe cei din jur și alege metode sustenabile pentru gestionarea resturilor vegetale. Împreună, putem face o diferență semnificativă și putem asigura un mediu sănătos pentru generațiile viitoare. Spune STOP arderii miriştilor! Protejează natura și sănătatea!”.

  • Fumul emanat în urma arderii vegetației conține particule toxice și gaze nocive, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de azot și particule fine. Acesta pot afecta grav sănătatea respiratorie a oamenilor, cât și a animalelor. De asemenea, poluarea aerului poate duce la agravarea bolilor respiratorii și cardiovasculare.
  • Arderea vegetației distruge microorganismele esențiale din sol, reducând fertilitatea acestuia și afectând negativ capacitatea de a susține culturi viitoare. În urma acestor măsuri, solul devine mai vulnerabil la eroziune și mai puțin productiv.
  • Flăcările distruge habitatul natural al multor specii de plante și animale, conducând la pierderea biodiversității și la dezechilibre ecologice majore. Acest lucru afectează întregul ecosistem, ducând la scăderea populațiilor de insecte benefice și la creșterea riscului de infestări cu dăunători.
  • Vegetația care arde contribuie la creșterea emisiilor de dioxid de carbon și metan, gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea globală. Astfel, arderea miriştilor agravează problemele legate și de schimbările climatice.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *