locul moldovei in clasamentul tarilor europene cu cea mai ieftina energie electrica 429049f
, ,

Locul Moldovei în clasamentul țărilor europene cu cea mai ieftină energie electrică

Locul Moldovei în clasamentul țărilor europene cu cea mai ieftină energie electrică

Moldova ocupă locul 10 în rîndul țărilor europene cu cea mai ieftină energie electrică pentru populație, din cele 38 de țări incluse în rating.

locul moldovei in clasamentul tarilor europene cu cea mai ieftina energie electrica 429049f

Acestea sînt datele noului clasament al țărilor europene privind prețul energiei electrice pentru populație, întocmit de experții RIA Rating, care au analizat toate prețurile la energia electrică, transformate în ruble.

Potrivit studiului, prețuk energiei electrice pentru locuitorii Moldovei, în ruble rusești, este de 14,2 ruble pentru 1 kWh, iar energia electrică se vinde mai ieftin doar în 9 țări incluse în rating.

Potrivit studiului, cele mai mici prețuri la electricitate sînt pentru populația din Rusia și Kazahstan – de 2,9 ruble pentru un kWh. Belarus ocupă locul trei, cu un preț mediu al energiei electrice de 6,6 ruble pentru 1 kWh. Urmează Bosnia și Herțegovina – 8,1 ruble per kWh, Muntenegru – 9,3 ruble/kWh, Serbia – 10,1 ruble/kWh, Ungaria – 10,8 ruble/kWh, Macedonia de Nord – 11,1 ruble/kWh, Bulgaria – 11,4 ruble/kWh.

Locul Moldovei în clasamentul țărilor europene privind accesibilitatea gazelor pentru populație

În Croația, energia electrică costă la fel ca în Moldova – 14,2 ruble/1 kWh. Cea mai scumpă energie electrică este în Marea Britanie – 39,9 ruble pentru un kWh, Germania – 38,7 ruble pe kWh, Irlanda – 36,5 ruble pe kWh, Belgia – 36,4 ruble pe kWh, Danemarca – 34,1 ruble pe kWh, Liechtenstein – 33,3 ruble pe kWh, Cipru – 33,2 ruble pe kWh, Italia – 32,2 ruble pe kWh, Republica Cehă – 29,9 ruble pe kWh, Letonia – 26,7 ruble pe kWh etc.

Vorbind despre dinamica prețurilor, experții menționează că prețurile la energia electrică au crescut în aproximativ jumătate dintre țări, acest lucru s-a întîmplat în 20 din cele 38 de țări participante la clasament.

Cea mai mare creștere a tarifelor pentru populație a avut loc în Țările de Jos (+86,3%), Republica Cehă (+81,9%) și Liechtenstein (+51,6%). Prețurile au scăzut în 17 state. Cele mai semnificative scăderi au avut loc în România (-43,5%), Danemarca (-39,3%) și Moldova (-35,2%). În Rusia, tarifele la energia electrică nu s-au modificat.

O sursă: noi.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *