moldovenii se pot simti mai in siguranta fata de rusia dupa declaratia comuna a sua canadei si marii britanii c5b9b13
,

„Moldovenii se pot simți mai în siguranță față de Rusia”, după declarația comună a SUA, Canadei și Marii Britanii

„Moldovenii se pot simți mai în siguranță față de Rusia”, după declarația comună a SUA, Canadei și Marii Britanii

Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat Republica Moldova, printr-o declarație comună, despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Experții de la noi consideră că aceste tentative vor fi și în 2025, când vom avea alegeri parlamentare. În același timp, însă, „ne putem simți mai în siguranță” având asemenea canale de colaborare. Mai multe declarații au fost făcute la emisiunea „Rezoomat” de la RLIVE, moderată de jurnalista Ileana Pîrgaru, ediția de miercuri seara, 19 iunie curent.

Premierul Dorin Recean reacționează: „Încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră vor fi zădărnicite”

„Acest document ridică un grad de alertă mare, mai ales că a fost menționat și un nume – Ilan Șor. Cu siguranță, s-a comunicat mai întâi pe căi secrete cu autoritățile Republicii Moldova, după care a fost făcută publică declarația. Asistăm la o tentativă de preluarea a puterii prin soft power. Va fi în 2024, va fi și în 2025, la alegerile parlamentare. Trebuie să fim pregătiți și să curmăm finanțările”, a explicat Andrei Curăraru de la WatchDog.md.

„M-a bucurat că există această îngrijorare față de procesele electorale din țara noastră, dincolo de acest document, va exista o cooperare mai intensă cu autoritățile noastre de a contracara coruperea alegătorilor și imixtiunea Rusiei în alegeri prezidențiale și în cele parlamentare. Odată ce există aceste canale de colaborare, ne putem simți mai în siguranță, pentru că autoritățile noastre vor fi semnalate despre acțiunile Rusiei, or guvernele în cauză au capacități mult mai mari decât SIS și ne-ar putea spune care ar fi următorii pași”, a continuat Mihai Mogîldea de la IPRE pe același subiect.

„Mă îngrijorează strategia pe care o va aplica Rusia și față de referendum. Dacă nu a dezvoltat-o, va dezvolta o strategie care să aibă punctul culminant – alegerile parlamentare și obținerea unei majorități parlamentare, care să-i asigure respectarea intereselor sale în țara noastră, sub orice formă de alianță care să pună bariere pentru aderarea la UE, să mai taie din avântul nostru european. Ori prin trimiterea în Parlament a cel puțin două partide care, chiar dacă nu vor avea majoritate, vor crea confuzie”, și-a mai exprimat opinia expertul.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *