nou sprijin detinatorilor centralelor electrice care produc energie electrica cu ajutorul instalatiilor fotovoltaice 2cafccb

NOU// Sprijin deținătorilor centralelor electrice care produc energie electrică cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice

solar rooftop banner 21NOU// Sprijin deținătorilor centralelor electrice care produc energie electrică cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice

NOU MECANISM DE SPRIJIN PENTRU PROSUMATORI: FACTURAREA NETĂ STIMULEAZĂ UTILIZAREA ENERGIEI REGENERABILE ÎN MOLDOVA

Moldova face un pas important către sustenabilitatea energetică prin implementarea mecanismului de sprijin Facturare Netă, activ începând cu 1 ianuarie 2024. Acesta înlocuiește vechiul sistem de Contorizare Netă și oferă sprijin deținătorilor centralelor electrice care produc energie electrică cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 401/2021, Anexa 2, capacitatea alocată pentru mecanismul de facturare netă este de 100 MW, fiind divizată în trei tipuri de beneficiari:
• Persoane fizice – 43 MW
• Instituții bugetare – 7 MW
• Instituții private – 50 MW

Conform datelor centralizate de CNED, compilate în baza informațiilor colectate de la Î.C.S. „Premier Energy” SRL și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, în perioada ianuarie-mai 2024, au fost înregistrați 408 beneficiari ai mecanismului de sprijin Facturare Netă/prosumatori, cu o capacitate cumulativă de 11,889 kW. Din aceștia, 60% sunt persoane fizice, iar 40% sunt persoane juridice.

Ponderea de acoperire a capacităților alocate pe tipuri de beneficiari la finele lunii mai 2024 este următoarea:
• Persoane fizice: 4% (1,5 MW din 43 MW alocați)
• Instituții bugetare: 15% (1,08 MW din 7 MW alocați)
• Instituții private: 18% (9,23 MW din 50 MW alocați)

Facturarea Netă este un mecanism de sprijin care permite deținătorilor centralelor electrice fotovoltaice să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie produs, acesta fiind contorizat ca un echivalent monetar în contul deținătorului. Soldul disponibil poate fi utilizat pentru a plăti facturile ulterioare de energie electrică sau poate fi solicitat în numerar anual. Beneficiarii schemei de sprijin sunt numiți prosumatori.

Condițiile minime necesare pentru a beneficia de Facturare Netă includ:
• Puterea instalată calculată în conformitate cu plafoanele de capacitate individuale;
• Puterea instalației fotovoltaice nu este mai mare decât puterea contractată de la furnizorul de energie electrică;
• Puterea instalației fotovoltaice nu depășește 200 kW;
• Există capacități disponibile pentru categoria din care face parte.

Implementarea acestui nou mecanism are ca scop principal promovarea utilizării energiei regenerabile și sprijinirea prosumatorilor în eforturile lor de a contribui la sustenabilitatea energetică a Moldovei. Prin acest mecanism, se încurajează producția descentralizată de energie electrică și reducerea dependenței de sursele de energie fosilă, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de mediu și la combaterea schimbărilor climatice.

De asemenea, Facturarea Netă oferă un stimulent financiar semnificativ pentru persoanele fizice și juridice care investesc în energia solară, făcând această opțiune nu doar ecologică, ci și economic viabilă. Astfel, Moldova se alătură unui număr tot mai mare de țări care recunosc importanța prosumatorilor în tranziția către o economie verde și durabilă.

Centrul Național pentru energie Durabilă are rolul de a implementarea politicii energetice a statului, acționând în conformitate cu legislația specifică pentru a promova eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie.

(Pentru conformitate, Lilia Grubîi)

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *