recensamantul populatiei la final una dintre provocarile intalnite cetatenii refugiati 2f8477c

Recensământul populației, la final. Una dintre provocările întâlnite: Cetățenii refugiați

Recensământul populației, la final. Una dintre provocările întâlnite: Cetățenii refugiați

Recensământului populației și locuințelor, desfășurat în Moldova în perioada 8 aprilie – 20 iulie 2024 se apropie de final. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), până la data de 20 iunie, puțin peste 2, 3 milioane de persoane și 1, 6 milioane locuințe din Moldova, au fost recenzate.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a precizat că în toată această perioadă, recenzorii au avut mai multe provocări, iar una dintre cele întâlnite sunt persoanele refugiate pe teritoriul țării noastre.

„În cadrul recenzării ne ciocnim cu situații când anumite subgrupuri de populație sunt mai puțin deschise și mai puțin cooperante. Deci, una din aceste grupe sunt refugiații. Conform legii, toți locuitorii țării urmează să participe la recensământul populației și locuințelor, indiferent de cetățenie și contează reședința, dacă persoana s-a aflat pe teritoriul țării în ultimele 12 luni, sau preponderent în perioada ultimelor 12 luni, persoana urmează să fie recenzată pentru a asigura plenitudinea acoperirii cu recensământ a tuturor locuitorilor țării. Respectiv, și persoanele refugiate, indiferent de statut, de asemenea trebuie să fie recenzate.

Recent, am avut și o serie de discuții cu organizațiile care reprezintă refugiații și am avut discuții extinse privitor la faptul în ce mod să facem ca mesajul acesta să fie transmis refugiaților ca să ne asigurăm că toți refugiații care sunt eligibili pentru participarea la recensământ, întrucât și chestionarul de recenzare include unele întrebări specifice pentru această categorie de populație. Această informație este foarte importantă pentru integrarea refugiaților”, a conchis șeful BNS.

Amintim că, participarea la recensământ este obligatorie, iar persoanele care refuză să participe la recenzare sau oferă date incomplete în cadrul recenzării riscă să fie amendați. Acestea încep de la 1.000 lei și ajung până la 2.500 lei.

Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot aplica la una din următoarele modalități: Să completeze formularul de pe site-ul web oficial al BNS cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării, să transmită un mesaj la adresa de email rpl2024@statistica.gov.md, oferind informația despre adresa de domiciliu sau să apeleze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *