regim de licentiere a importului de cereale pina pe 31 decembrie bolea anunta ce a discutat cu agricultorii f7ed027
, ,

Regim de licențiere a importului de cereale pînă pe 31 decembrie: Bolea anunță ce a discutat cu agricultorii

Regim de licențiere a importului de cereale pînă pe 31 decembrie: Bolea anunță ce a discutat cu agricultorii

În Moldova ar putea fi introdus un mecanism de licențiere a importului de cereale, pînă pe 31 decembrie 2024.

regim de licentiere a importului de cereale pina pe 31 decembrie bolea anunta ce a discutat cu agricultorii f7ed027

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a făcut anunțul, după discuțiile cu agricultorii.

Reglementarea ar urma să fie dezbătută la ședința de joi, 4 iulie, a Legislativului. Ulterior, vor fi aplicate modificări la lege, care să permită intervenția autorităților, dacă apar noi crize.

„Între timp, o să modificăm legea, ca să permită Ministerului Agriculturii asemenea intervenții de fiecare dată cînd există probleme, necesități din partea statului, din partea agricultorilor”, a spus ministrul Bolea.

Agricultorii vor măsuri de control a importului de cereale, după ce pe 26 iunie a expirat termenul maxim pentru licențierea obligatorie, în caz contrar amenințînd cu proteste. Vladimir Bolea i-a invitat la discuții pe 2 iulie, pentru a ajunge la un numitor comun.

Bolea comentează amenințările agricultorilor: Trebuie să fim foarte atenți în declarații

Între timp, potrivit lui Alexandr Slusari, deputatul PAS Alex Trubca a înregistrat în Legislativ un proiect care prevede că grîul, porumbul și floarea soarelui vor fi importate pînă la sfîrșitul lui 2024 doar în baza licențelor.

Cu o zi înainte, pe 1 iulie, în Parlament a fost înregistrat un proiect privind modificarea legii licențierii. Actualmente, reglementările prevăd că procedura se poate institui cel mult pentru trei luni și poate fi prelungită o singură dată, pentru încă trei luni.

Agricultorii consideră, însă, că în lipsa licențierii s-ar putea confrunta cu o criză similară celei de anul trecut, cînd au pierdut circa două miliarde de lei. Atunci, companiile mari au cumpărat la preț mic răsărita și au reexportate-o cu tarif de cîteva ori mai mare.

Potrivit datelor prezentate de Vladimir Bolea, de pe 26 iunie, cînd s-a încheiat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Moldova au fost aduse de peste hotare 22 de tone de răsărită.

O sursă: noi.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *