Șefa Parchetului European, întrebată dacă moldovenii fură bani UE: În câteva investigații am văzut legături cu Moldova

Șefa Parchetului European, întrebată dacă moldovenii fură bani UE: În câteva investigații am văzut legături cu Moldova

Șefa Parachetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, a fost întrebată la Luxemburg, în cadrul unui interviu comun oferit jurnaliștilor de la Chișinău, prezenți acolo la prima conferință interguvernamentală UE-Moldova, dacă instituția pe care o conduce a avut sau are în gestiune investigații privind fraudarea banilor obținute din fondurile Uniunii Europene de către Republica Moldova.

„Atribuția noastră nu este să urmărim modul în care banii au fost cheltuiți, dar în acest proces, pentru că sunt implicate mai multe autorități/instituții, conform regulamentului au obligația de a sesiza Parchetul European în momentul în care observă că s-a comis o potențială fraudă în legătură cu cheltuielile acestor fonduri”, a declarat Kövesi.

„Noi am avut cazuri în care am lucrat împreună cu autoritățile din Moldova pe diverse infracțiuni care cad în competența Parchetului European. N-aș putea să vă zic exact numărul de investigații, dar am avut câteva și în investigațiile Parchetului European am văzut legături cu Republica Moldova, în special, din ce îmi amintesc, sunt cazuri care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene”, a adăugat procurora-șefă europeană.

Este de menționat că, în alte interviuri, Laura Codruța Kövesi a declarat nu o singură dată că nu există nicio ţară „fără corupţie” în Uniunea Europeană. Potrivit datelor din raportul instituției pe 2023, publicat pe 1 martie anul acesta, cele mai mari fraude investigate la nivel european sunt în Italia, unde sunt aproape 620 de investigații active, cu o valoare estimată a fraudelor de 7,38 miliarde de euro. Acestea reprezintă aproape jumătate din totalul fraudelor rezultate din investigațiile active la nivel european, estimate la 19,2 miliarde de euro. Aproape 60% din aceste investigații sunt legate de fraudarea transfrontalieră privind TVA-ul.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Fiecare țară-participantă are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurora-şefă europeană, funcţie deţinută în prezent de procurora din România Laura Codruţa Kovesi. Fiecare ţară-participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie. În primul an al operaţiunilor sale EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro.

Kovesi: Reformele în calea spre UE, nu sunt necesare pentru a satisface Bruxelles, ci pentru beneficiul moldovenilor

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *