si cocostarcii participa la recensamant cum are loc procesul 7ec3954

Și cocostârcii ”participă” la recensământ. Cum are loc procesul

Și cocostârcii ”participă” la recensământ. Cum are loc procesul

Anul acesta, în Republica Moldova se desfășoară Recensământul cuiburilor de cocostârc, care este organizat o dată la 10 ani. Acesta oferă date importante despre tendințele populaționale ale berzelor, ajută oamenii de știință să estimeze problemele cu care se confruntă și îi ajută să identifice măsuri de protecție.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii anunță că numărătoarea cuiburilor de cocostârc se desfășoară pe baza unui formular de întrebări, prin intermediul căruia se colectează și stochează date legate de cuibărirea berzelor. Cu alte cuvinte, persoanele care doresc să contribuie la acesta vor completa formularul, răspunzând la întrebări simple ce vizează starea cuibului, suportul pe care se află acesta, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați.

„Informațiile colectate prin intermediul formularului, de la oameni din toată țara, vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova. Cuiburile înregistrate de Dvs vor apărea în mod automat pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova”, transmite sursa citată.

De menționat că populația mondială de cocostârci a crescut cu 40% de la recensământul din 1994- 1995. Scăderea sau creșterea acesteia reprezintă un indicator important al calității mediului, pentru că arată schimbări importante în calitatea ecositemelor în care trăiește, a apelor, solurilor, aerului. Din acest motiv, recensămintele mondiale, desfășurate cu regularitate o dată la 10 ani, au rolul de a detecta schimbări și a înțelege unde se poate interveni.

„Este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt și să dețină informații cât mai precise, iar participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, pentru că ele sunt cele care-și cunosc bine zona (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie”, menționează Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *