SUSŢINERE// Peste 61 de mii de copii au beneficiat deja de indemnizația lunară de 1000 lei

din grija pentru copiiSUSŢINERE// Peste 61 de mii de copii au beneficiat deja de indemnizația lunară de 1000 lei

De la începutul anului 2024, 10 184 de familii au beneficiat de indemnizația unică la nașterea copilului, în valoare de 20 000 lei. Această indemnizație a cunoscut o creștere semnificativă de +217%, comparativ cu anul 2019, când mărimea acesteia era de 6303 lei.

De asemenea, de la începutul anului 2024, 18 649 de copii au primit indemnizația lunară pentru copii până la 2 ani, în valoare de 1000 lei.

“Depunem eforturi pentru a oferi mai mult suport și grijă pentru copii și familiile cu copii din Moldova. Pentru prima dată, în acest an, ambele indemnizații au fost acordate în mod proactiv părinților, fără a fi nevoie de solicitare sau prezentare a documentelor. Aceasta înseamnă grijă și suport pentru copii și familiile cu copii, aceasta înseamnă Moldova Europeană”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Guvernul a stabilit această indemnizație lunară pentru toți copiii cu vârstă de până la 2 ani, indiferent de statutul părintelui (persoană asigurată sau neasigurată), începând cu 1 octombrie 2022. De la introducerea acestei indemnizații și până în prezent au beneficiat în total 61 813 de copii.

În plus față de indemnizațiile menționate, părinții care sunt persoane asigurate beneficiază suplimentar de indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani, calculată în funcție de salariul părintelui și achitată conform opțiunii solicitate.

Totodată, pentru copiii gemeni sau pentru mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină se acordă, pentru fiecare dintre copii, o indemnizație lunară de suport în mărime de 500 lei până la împlinirea vârstei de trei ani.

Guvernul este angajat să sprijine toți copiii pentru a avea o copilărie fericită și să se asigure că aceștia beneficiază de protecție socială adecvată.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi. Plățile sunt proactivate, se oferă din oficiu, fără necesitatea de a depune cereri adiționale.

Lilia Grubîi

 

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *