toleranta guvernul ia masuri care sa previna decesul in penitenciare a detinutilor grav bolnavi 36086a4

TOLERANŢĂ// Guvernul ia măsuri care să prevină decesul în penitenciare a deținuților grav bolnavi

1a0efbf1af58811862aa220946aa440bTOLERANŢĂ// Guvernul ia măsuri care să prevină decesul în penitenciare a deținuților grav bolnavi

Guvernul ia măsuri care să prevină decesele în penitenciare a deținuților grav bolnavi și să excludă situațiile în care Republica Moldova este condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), din cauza asistenței medicale neadecvate, oferite după gratii. Ministerul Justiției a intervenit cu o serie de modificări în „Regulamentul privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau înlocuirea, revocarea arestului preventiv”. Regulamentul în formulă nouă a fost susținut de executiv la ședința din 12 iunie.

În prezent, procedurile de identificare, selectare, examinare și înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv, sunt excesiv de îndelungate. Din acest motiv, până își văd aprobată cererea, unii deținuți grav bolnavi mor în închisori. Noul regulament, elaborat de Ministerul Justiției, își propune să urgenteze procesul.

Astfel, nu vor activa trei comisii cu drept de decizie asupra prezentării deținuților grav bolnavi pentru liberare de la executarea pedepsei, ci doar de una. Sarcina îi va reveni Consiliului medical consultativ din cadrul spitalului penitenciar. Membrii Consiliului vor stabili diagnosticul și administrarea tratamentului. În cazul în care constatarea medicală se regăsește în lista bolilor grave care împiedică detenția, Consiliul va înainta un demers în instanța de judecată pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Raportul Consiliului va fi prezentat secretariatului instituției, pentru a fi examinat de administrația organului care pune în executare pedeapsa sau arestul preventiv. Procedurile vor fi inițiate imediat, dar nu mai târziu de cinci zile de la recepționarea raportului medical.

Lista bolilor grave a fost actualizată conform Clasificatorului internațional al maladiilor (CIM) aplicabil în Republica Moldova, extinzând astfel gama de diagnostice care permit deținuților să fie tratați acasă sau în instituții medicale externe. Ministerul își propune în așa mod să elimine birocrația și să stabilească termene clare pentru fiecare factor de decizie implicat în proces.

Această inițiativă face parte dintr-un proces amplu de revizuire a cadrului normativ în domeniul detenției, inițiat odată cu reorganizarea sistemului penitenciar și ghidată de experți de la Consiliul Europei. Cazul Cosovan vs. Republica Moldova, judecat la CEDO, unde reclamantul a murit în arest preventiv din cauza asistenței medicale inadecvate și a lipsei unui mecanism de liberare pentru persoanele grav bolnave, a fost un argument esențial pentru modificarea regulamentului. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției pentru anul 2024.

(Pentru conformitate, Lilia Grubîi)

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *