un bancher de top al lui putin avertizeaza ca economia rusiei risca sa se ruineze lovitura primita de la china 70a80c1
,

Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă „să se ruineze“. Lovitura primită de la China

Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă „să se ruineze“. Lovitura primită de la China SURSA FOTO: Financial Times

Sancțiunile au pus Rusia într-o situație precară, obligând-o să caute rapid soluții alternative de plată pentru exporturi. În urma suspendării tranzacțiilor cu băncile rusești sancționate de către creditorii chinezi, Vladimir Cistiuhin, prim-vicepreședinte al Băncii Rusiei, a avertizat că economia deja afectată a țării riscă prăbușirea dacă nu identifică modalități rapide de finanțare, scrie Newsweek, transmite disinfo.md.

Decizia diviziei ruse a Băncii Chinei de a sista procesarea plăților în yuani a fost urmată de măsuri similare din partea ICBC, China CITIC Bank și a altor bănci chineze majore. Aceste instituții bancare sunt preocupate de riscul de a încălca sancțiunile occidentale, care au fost înăsprite pentru a tăia fluxul de numerar către războiul lui Putin în Ucraina.

În urma anunțului SUA și a altor state privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv a instituțiilor financiare și a partenerilor acestora, Rusia a fost nevoită să exploreze alternative pentru transferurile internaționale.

La Forumul juridic internațional din Sankt Petersburg, oficialul rus Cistiuhin a subliniat nevoia urgentă de a dezvolta mecanisme alternative de plată.

„Trebuie să faceți totul pentru a menține roțile în mișcare. Trebuie încercat totul”, a spus el, inclusiv lucruri care „ne păreau nepopulare ieri”. Cistiuhin a sugerat alternative precum swap-urile de credit și criptomonedele. El a afirmat că, fără modalități de plată a produselor în „țara noastră dependentă de exporturi și de importuri, ar însemna pur și simplu ruină”, a spus el, potrivit RBC, o publicație rusă de afaceri

Sancțiunile au perturbat în mod semnificativ afacerile Rusiei, iar decizia Băncii Chinei ar putea fi deosebit de dureroasă pentru Putin, având în vedere creșterea comerțului dintre Rusia și China, care a atins 218,2 miliarde de dolari anul trecut, consolidând rolul Chinei de aliat al Moscovei și linia de plutire economică.

În ciuda faptului că Moscova continuă să obțină venituri din vânzările de petrol, sancțiunile petroliere și declinul veniturilor din gaz au sporit dependența Rusiei de China. Alianța Moscovei cu Beijing a devenit o linie de salvare economică și un parteneriat crucial în gestionarea crizei financiare cauzate de sancțiuni.

„Rusia nu poate dezvolta noi tehnologii în mod izolat, așa că se bazează pe confruntarea Chinei cu SUA și pe slăbiciunea UE”, a declarat Boris Grozovski, un expert în economia Rusiei, de la think tank-ul Wilson Center din Washington, D.C.

Grozovski a declarat că, la prețurile actuale ale petrolului, nimic nu ar împiedica Rusia să cheltuiască între 8 și 10 la sută sau până la 40 la sută din bugetul național pentru război.

„Dacă războiul s-ar încheia, economia rusă s-ar opri brusc, ducând la o criză, dacă nu se fac pregătiri pentru următorul război”, a continuat el.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *