un cuplu din odesa a ramas fara nuntasi prietenii le au spus ca se tem de recrutarenbsp 2693b2a
,

Un cuplu din Odesa a rămas fără nuntași. Prietenii le-au spus că se tem de recrutare 

Un cuplu din Odesa a rămas fără nuntași. Prietenii le-au spus că se tem de recrutare  SURSA FOTO: BBC

Nori negri de furtună amenințau să dea peste cap nunta de pe plajă a lui Serhiy și Tania. Dar, în timp ce cuplul cobora scara lungă și albă pentru a-și întâmpina invitații, scaunele goale indicau că există o problemă mai mare. Mai mult de jumătate dintre invitați nu au venit la eveniment, dar și-au cerut scuze și au explicat că este riscant, deoarece se tem să nu fie prinși de echipele de recrutare, care circulă pe străzile din Ucraina, scrie BBC.

Cu mulți dintre soldații săi morți, răniți sau epuizați, guvernul ucrainean și-a intensificat eforturile de a mobiliza mai mulți oameni. O nouă lege, introdusă în luna mai, prevede ca fiecare bărbat cu vârsta cuprinsă între 25 și 60 de ani să se înregistreze într-o bază de date electronică pentru a putea fi chemat la datorie. Ofițerii de recrutare sunt în căutarea celor care evită să se înregistreze, împingând tot mai mulți bărbați să se ascundă.

Cu vedere la Marea Neagră, în orașul Odesa din sudul țării, Tania a murmurat în liniște că înțelege de ce prietenii și familia ei nu vor să lupte. Tatăl ei a fost ucis pe linia frontului în octombrie, în timpul bătăliei pentru Avdiivka, iar tânăra de 24 de ani este acum îngrozită de faptul că noul ei soț ar putea fi recrutat. „Nu vreau ca acest lucru să i se întâmple familiei mele de două ori”, a spus ea.

După mai bine de doi ani de război, aproape toată lumea cunoaște pe cineva care a fost ucis.

La telefon, prietenul cuplului, Maxim, povestește că printre cei morți se numără aproximativ o duzină din amicii și cunoștințele sale. Acesta are o fetiță și o soție însărcinată în șapte luni, spunând că îi pare rău că a ratat nunta, dar că se temea să nu fie „înhățat” de ofițerii de recrutare pe care i-a asemănat cu „bandiți”.

Echipele de mobilizare au o reputație de temut, în special în Odesa, pentru că scot oamenii din autobuze și din gări și îi duc direct la centrele de înrolare. Pentru cei care evită recrutarea, transportul public este acum interzis. La fel și restaurantele, supermarketurile și excursiile de weekend în parc pentru a juca fotbal. „Mă simt ca și cum aș fi într-o închisoare”, a spus Maxim.

Subiectul mobilizării se strecoară în aproape toate conversațiile, care devin adesea aprinse. Luna trecută, cineva a aruncat un explozibil în grădina casei unui ofițer de înrolare.

Există multe îndoieli în rândul bărbaților care aleg să nu se înroleze. Aceștia nu au încredere în ofițeri, după ce s-a descoperit că unii au luat mită pentru a ajuta oamenii să fugă din țară. Nu au încredere nici în faptul că vor fi instruiți în mod adecvat.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *