ungaria obstacol in aderarea ue presedintia consiliului ue va fi pe 6 luni nu trebuie sa ne vaicaram ca blocheaza 68db1b9

Ungaria, obstacol în aderarea UE? „Președinția Consiliului UE va fi pe 6 luni, nu trebuie să ne văicărăm că blochează”

Ungaria, obstacol în aderarea UE? „Președinția Consiliului UE va fi pe 6 luni, nu trebuie să ne văicărăm că blochează”

Ungaria urmează să preia pe 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Pentru cele 6 luni de mandat, oficialii maghiari au anunțat șapte priorități, printre care aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Pe de altă parte, nu au de gând să impulsioneze negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Totuși, tratativele vor fi deschise oficial săptămâna viitoare, încă sub președințiua belgiană a Consiliului. Dacă ne va fi afectat procesul de aderare la UE, au răspuns experții Mihai Mogîldea și Andrei Curăraru la emisiunea „Rezoomat” de la RLIVE, moderată de jurnalista Ileana Pîrgaru, ediția de miercuri seara, 19 iunie curent.

„Anul 2030, plus, minus câțiva ani, este un deadline absolut realist de aderare a Republicii Moldova la UE. Ungaria este mai mult despre poziția față de Ucraina, noi fiind priviți la pachet. Președinția Consiliului UE este importantă, dar trebuie să înțelegem că acele pripoane pot fi mai mult de ordin birocratic, cum ar fi amânarea unor ședințe, și această președinție va fi doar pe 6 luni, nu trebuie să ne văicărăm că se blochează procesul. Va conta votul la sfârșit, or am văzut și mesaje pozitive de la oficiali maghiari, care nu au o problemă cu noi, dar este posibil să-și dorească încetinirea pentru toate statele care sunt sub influența Rusiei. Noi trebuie să continuăm reforma justiției, să ducem la capăt vetting și prevetting, și să vedem dacă sunt suficiente, astfel încât oamenii să nu se teamă de justiție, iar procurorii și judecătorii să nu fie la coada în clasamentul încrederii populației, a explicat Andrei Curăraru de la WatchDog.md.

„Cetățenii vor simți efectele și cred că deja, odată cu deciziile luate în ultima perioadă, ca reducerea tarifelor la roaming, se văd mișcări care contează în viața de zi cu zi. Aceste beneficii vin datorită apropierii față de UE, integrării Republicii Moldova în diferite proiecte și politici ale UE, ca influstructură frontalieră. Odată ce vor fi deschise aceste negocieri de aderare, vom fi pe cont propriu. S-ar putea să existe situații ca să îndeplinim condiții necesare și de aici să fim considerate state care merg mână în mână în proces. Asta trebuie să ne ajute reciproc, sunt destul de multe experiențe care pot fi împărtășite. Ucraina are plusurile și avantajele sale în proces, este de părere Mihai Mogîldea de la IPRE.

De asemenea, potrivit acestuia, odată ce va fi organizată conferința interguvernamentală UE-Republica Moldova, nu va mai exista vreo decizie politică ori reuniune care să vizeze Republica Moldova. Așteptarea mea este către primăvara anului viitor, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, să deschidem primul capitol de negociere, capitolul 23, pe justiție. Cel mai probabil Polonia va da o mână de ajutor Republicii Moldova, încât să avem deschiderea Guvernelor UE să inițiem discuții pe primul capitol pe justiție. Capitolul va rămâne deschis pe mai mulți ani, pentru că volumul de muncă e mare și nu va fi închis decât dacă finalizăm munca pe alte capitole. În timpul președinției ungare nu se va întâmpla nimic, dar și pentru că nu va fi cazul. De aceea, am grăbit un pic procesele și am mizat pe conferința în timpul președinției belgiene”, a subliniat Mihai Mogîldea.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *