util cumparaturi cu copilul cum evitsi situatsiile neplacute ade8b6a

UTIL// Cumpărături cu copilul – cum eviţi situaţiile neplăcute

La supermarket cu copiiiUTIL// Cumpărături cu copilul – cum eviţi situaţiile neplăcute

Mersul la cumpărături cu copilul poate fi o provocare, mai ales dacă nu ești pregătit cu o strategie pe măsură.

Cumpărăturile cu copiii pot fi o oportunitate pentru aceștia de a se dezvolta și de a învăța. Putem vorbi, de asemenea, cu copiii despre cumpărături în avans. La urma urmei, ne putem preface chiar că mergem la cumpărături acasă. În funcție de vârsta copilului, puteți stabili sarcini pe care doriți să le învățați, să le descoperiți și să le explorați împreună. 

Cumpărăturile în sine sunt, de asemenea, importante pentru copii, deoarece aceștia învață să acorde prioritate pentru a-și îndeplini nevoile, inclusiv dorințele și visele. Centrele comerciale de astăzi sunt, de asemenea, o resursă pentru a dobândi experiență în a-și găsi orientarea într-un mediu suprasaturat de oferte și atracții. Copiii pot învăța foarte multe din mersul la cumpărături cu părinții. 

Un alt lucru important pe care copilul le află atunci când mergeți la cumpărături este cum organizezi lista de cumpărături, precum și cum reacționezi la unele ispite de a cumpăra, la ce te uiți mult timp și la ce îți atrage atenția. 

Copiii observă toate aceste lucruri și, astfel, învață și abilitățile necesare pentru ei înșiși.  

Iată ce poți face pentru a evita crizele de plâns atunci când mergi cu cei mici la cumpărături:

Plănuiește totul din avans

Dacă faci cumpărături cu copiii, trebui să îți programezi totul în detaliu. Asigură-te că al tău copil este odihnit și că a mâncat pentru a preveni crizele cauzate de oboseală și foame. De asemenea, trebuie să înțelegi că gălăgia și aglomerația din hipermarketuri sau din mall-uri îl pot suprasolicita pe cel mic, făcându-l să aibă crize de furie pe care de regulă nu le are.

Stabilește reguli clare

Înainte de a merge la cumpărături, chiar de acasă, stabilește reguli clare, cum cum ar fi „Nu cumpărăm decât lapte și pâine – nimic altceva” sau „Putem alege un singur dulce”. Mai mult, pentru adulți poate fi evident că nu ar trebui să alergi sau să țipi în magazin. Cu toate acestea, este posibil ca copiii tăi să nu știe care este modul corect de a acționa dacă nu le explici de acasă ce pot sau nu să facă în magazin. 

Pentru a evita eventualele probleme, trebuie să-i spui copilului cum ne comportăm atunci când mergem la magazin. Și anume că nu țipăm, că nu alergăm prin magazin sau că avem mereu grijă de cum manevrăm coșul de cumpărături astfel încât să nu-i lovim pe cei din jur. Alte reguli includ ca aceștia să vă țină de mână în timp ce traversează străzile și merg prin parcare și să nu atingă sau să ia nimic fără permisiunea ta. 

Copiii trebuie să învețe ce tipuri de comportamente sunt acceptabile în diferite medii publice. 

Vorbește-i copilului despre consecințele purtării sale

Discuțiile despre consecințele acțiunilor noastre sunt foarte necesare. În loc să se concentreze pe pedepse sau certuri, acestea trebuie să ofere instrucțiuni despre cauză și efect. Nu numai că consecințele în mod ferm, dar cu compasiune, îl întăresc pe copil că comportamentul său nu a fost acceptabil, dar tind să susțină mai multe acțiuni pozitive în viitor, arată un studiu mai vechi. 

Explicați clar care vor fi consecințele pozitive dacă copilul dumneavoastră respectă regulile și care vor fi consecințele negative dacă nu le face. Copiii se descurcă mai bine atunci când știu exact la ce să se aștepte și la ce se așteaptă de la ei. 

De exemplu, poți să-i spui copilului ceva de soiul: „Dacă mă ajuți să punem cumpărăturile în coș, terminăm mai repede și avem timp să stăm și 20 de minute la locul de joacă”. Sau poți să-ți spui ceva de felul acesta: „Dacă alergi prin magazin, poți să spargi ceva, iar eu va trebui să plătesc. Astfel nu voi mai avea bani ca să-ți cumpăr hainele pe care ți le dorești”. 

În plus, explicați motivele care stau în spatele acestor reguli. Aceste conversații, înainte de intrarea în magazin, îl ajută pe copilul să înțeleagă de ce contează comportamentul său și pot favoriza o relație sănătoasă părinte-copil. 

Acceptă curiozitatea copilului 

Copiii sunt curioși din fire așa că vor vrea să pună mâna pe produsele din rafturi și să cerceteze orice lucru care le atrage atenția. Lasă copilul să exploreze, iar atunci când ține în mână ceva perisabil, propune-i să vă uitați împreună – astfel, obiectul cu pricina este în siguranță, iar curiozitatea copilului este satisfăcută.

Implică-l pe copil în luarea deciziilor

Copiii mai mari de doi ani pot fi implicați în astfel de activități. Cere-i părerea celui mic și roagă-l să te ajute să alegi unele lucruri. Nu îl lasă să aleagă ce vrea el de pe raft ci, mai degrabă, roagă-l să aleagă din două produse alese deja de tine. Astfel, te asiguri că nevoia copilului de control este satisfăcută. 

Evită aglomerația

Dacă poți, evită să faci cumpărături cu cel mic seara, la ore de vârf, atunci când magazinele sunt foarte aglomerate. Încearcă, mai degrabă, să lași cumpărăturile pe orele dimineții sau prânzului – astfel, magazinele vor fi mai libere și cel mic se vă simți mai confortabil.

Fă față cozii de la casa de marcat

Statul la coadă poate fi solicitant pentru un copil care nu stă bine la capitolul răbdare. Chiar dacă în România există și o lege care acordă prioritate femeilor însărcinate și părinților cu copii de până la 5 ani în locurile publice, este posibil să fii nevoit să stai la coadă. În acest caz, ca să-i captezi atenția copilului și acesta să aibă răbdare, ai putea inventa un joc amuzant. 

Nu rămâne „Nu”

Cea mai mare provocare pentru părinții care merg la cumpărături cu cei mici constă în refuzarea acestora atunci când vor să li se cumpere tot felul de lucruri. Dacă tu ai decis că al tău copil are suficiente jucării și că acel lucru pe care și-l dorește acum seamănă cu ceva ce are deja acasă, este important să-i explici că de data asta nu-i vei cumpăra ce-și dorește. Poți să-i spui ceva de soiul: „Știu că-ți dorești mult acest ursuleț de pluș. Dar mai ai unul fix la fel acasă. Și nu are rost să cumpărăm două jucării la fel.” Zâmbetul, îmbrățișarea și atitudinea pozitiva a părintelui vor ajuta copilul să primească mai bine un refuz.

Cum faci față unui tantrum în magazin

În cazul în care al tău copil izbucnește în plâns și începe să țipe și să dea din picioare pentru că nu-i cumperi jucăria pe care și-o dorește sau încă o înghețată, înseamnă că acesta are un tantrum. Aceasta este o situație neplăcută, deoarece cu siguranță toate privirile vor fi îndreptate spre voi. În această situație, ți-aș recomanda să nu faci modificări semnificative în comportamentul tău obișnuit, din cauza altor persoane din magazin. De asemenea, nu este un moment potrivit pentru a căuta să cazi la pace cu copilul sau pentru a explica sau argumenta. Copiii apreciază reacția ta calmă și menținerea limitelor. 

Poți încerca să-l calmezi pe copil, punându-te jos lângă el, și folosind empatia, să-i spui că vezi că îi place jucăria și că știi cât de mult i-ar plăcea să i-o cumperi, doar că data asta nu aveți bani și pentru jucării, de exemplu. În felul acesta copilul învață că, deși este greu să nu obțină ceea ce își dorește, poate să facă față acestei situații căci tu ești chiar  lângă el. 

Se poate întâmpla adesea ca alți cumpărători să comenteze sau să judece situația foarte aspru. Încearcă să nu răspunzi la astfel de comentarii, care pot fi o sursă de conflict. În plus, acestea nu vor ajuta la calmarea situației. Fiecare părinte a trecut prin situații similare, așa că nu este necesar să simți că ești singurul din tot centrul comercial care a fost vreodată într-o situație atât de neplăcută.

Îi oferi copilului recompense?

Există studii care arată că concentrarea pe un comportament bun îi încurajează pe copii să acționeze în mod corespunzător și că folosirea laudelor și a recompenselor sunt metode pentru a consolida acțiunile pozitive.  Însă au existat numeroase cercetări care au scos la iveală faptul că astfel de acțiuni nu sunt benefice pe termen lung, căci copilul se va obișnui în timp cu astfel de recompense. De altfel, dacă acum îi oferi o înghețată copilului pentru că s-a purtat cuviincios la magazin, ce o să-i mai oferi atunci când acesta este adolescent? 

Ce-ai putea în schimb să faci este să-i spui ceva de genul: „Am văzut că ai fost foarte răbdător azi când am stat la coadă ca să plătim cumpărăturile”. Poți chiar să-i spui cât de distractiv este să-l iei cu tine și că-ți plac foarte mult astfel de momente când vă înțelegeți atât de bine și când și el te ajută. 

Mersul la cumpărături poate fi stresant pentru unii părinți și poate fi o provocare atunci când simți ochii lumii asupra ta și a copilului tău atunci când acesta își pierde răbdarea. Cu toate acestea, important este să îți păstrezi calmul, în ciuda privirilor critice ale celor din jur, și să te concentrezi pe relația dintre tine și copilul tău. Iar toate aceste ieșiri la magazin îl ajută pe copil să-și cultive răbdarea și dobândește abilități necesare, pe care altfel nu le-ar învăța. 

(Pentru conformitate, Lilia Grubîi)

 

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *