viata unui copil lasat chiar si cateva minute in masina este intr un mare pericol pe timp de vara 9145e20

Viața unui copil lăsat chiar și câteva minute în mașină este într-un mare pericol pe timp de vară

Viața unui copil lăsat chiar și câteva minute în mașină este într-un mare pericol pe timp de vară

O fetiță de aproximativ 3 ani a fost salvată în cursul săptămânii, după ce a fost lăsată singură, dormind în automobil, riscând să se supraîncălzească. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost sesizat de un trecător, care a observat că micuța era blocată în automobil, pe bd. Moscovei din Chișinău, scrie Suntparinte.md.

Salvatorii, despre copilul blocat în mașină: Trecătorii l-au observat și au sunat la 112

Echipajele de intervenție s-au deplasat imediat la fața locului. Salvatorii au deblocat ușa și medicul a preluat copilul. Acesta era foarte agitat, transpirat și manifesta o reacție acută la stres. Abia peste 40 de minute a fost găsit tatăl fetiței. Cu regret, nu este primul caz de acest fel. În fiecare an, în perioada estivală, salvatorii și medicii salvează copii, după ce aceștia sunt lăsați singuri în mașină, la o temperatură destul de ridicată.

În acest context, medicii atenționează părinții să nu lase copiii fără supraveghere, mai ales în perioada caniculară, pentru a evita orice situație de risc pentru sănătatea și viața celor mici.

Confortul termic este vital pentru bebeluș, din câteva motive. În primul rând, un sugar se supraîncălzește mult mai repede decât un adult, deoarece bebelușul nu are o masă corporală mare și corpul lui reține căldura mult mai repede. În al doilea rând, bebelușii nu transpiră foarte mult, deci nu pot să-și autoregleze temperatura corpului.

Din cauza metabolismului sporit, organismul copilului generează mai multă căldură și se supraîncălzește mai repede. Toți acești factori fac ca micuțul să nu poată suporta temperaturi ce ție ți-ar putea părea normale.

Atât bebelușii, cât și copiii mici prezintă următoarele semne atunci când se supraîncălzesc:

– Obraji înroșiți.
– Pielea și buzele uscate.
– Stare de moleșeală sau, din contra, de agitație.
– Bubițe roșii și mici, cauzate de căldură.
– Dureri de cap, în cazul copiilor mai mari.

Reguli de prevenire a supraîncălzirii:

1. Nu lăsa copilul în mașină sau în încăperi închise, slab aerisite. Mașina poate fi unul dintre cele mai mari pericole pentru viața bebelușului. Lăsarea mașinii cu geamurile închise duce la supraîncălzirea rapidă a aerului din interior. Copilul lăsat chiar și pentru câteva minute poate deceda din cauza temperaturii crescute.

La o temperatură a corpului de peste 40 de grade, copilul suferă de greață, bătăi sporite ale inimii, pierderea cunoștinței. La 41 de grade, organele interne încep să cedeze și asta poate duce la moarte. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în mașină! Același lucru este valabil pentru spațiile înguste și expuse luminii solare.

2. Îmbracă bebelușul adecvat temperaturii de afară. Tendința de a înfofoli copilul poate duce la supraîncălzire. Dacă-i este cald, micuțul transpiră și riscă să răcească mai ușor. Dacă temperatura aerului depășește 23-27 de grade, îmbracă copilul în ceva lejer, fără șosete sau căciulă, în hăinuțe din stofe naturale de bumbac.

3. Evită plimbările în zilele caniculare sau ieșiți dimineața devreme, când aerul e proaspăt și răcoros.

4. Copiii mai mari trebuie să fie hidratați intens în zilele toride sau atunci când le este cald. Nu le oferi sucuri carbogazoase. Un pahar de apă plată va potoli setea copilului, fără a adăuga calorii inutile.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *