video a trecut prin calvarul regimului comunist in ambele valuri de deportari 51b226b

VIDEO/ A trecut prin calvarul regimului comunist în ambele valuri de deportări

Snimok ekrana 629VIDEO/ A trecut prin calvarul regimului comunist în ambele valuri de deportări

A fost deportată nu o dată, ci de două ori. Vorbim astăzi despre drama unei femei de 88 de ani din satul Ursoaia, raionul Căușeni, care a trecut prin calvarul regimului comunist în ambele valuri de deportări din Basarabia. Regimul comunist i-a marcat întreaga viață, iar familia sa a fost nevoită să îndure război, foame și deportări.

Stepanida Catanoi din satul Ursoaia își amintește primii ani din viață prin prisma tragediilor pe care le-a trăit.

Familie deportată în Siberia

Ajunsă la 88 de ani, femeia condamnă regimul comunist și afirmă că toată viața ei a fost o suferință continuă. Avea doar 8 ani când întreaga sa familie a fost ridicată cu noaptea în cap și dusă la gară.

Tatăl său, care era primar în Ursoaia, a fost deportat împreună cu soția și cei cinci copii în Siberia. Ajunși în Kazahstan, au îndurat foamea și condițiile extrem de dure.

Stepanida Catanoi din satul Ursoaia

După patru ani, au aflat că fratele mai mare este acasă și au reușit să se întoarcă în Moldova, luându-și un bilet de tren. Însă liniștea lor nu a durat mult. În 1949, odată cu al doilea val de deportări staliniste, familia Catanoi a fost din nou ridicată și deportată în Siberia.

În 1953, Stepanida a revenit din nou în Moldova, doar că în locul caselor pe care le aveau au găsit o Casă de cultură și o Bibliotecă publică. Deportările i-au afectat viața și identitatea, rușii eliberându-i chiar și un certificat de naștere fals.VID

Mihail Golan din satul Cîrnățeni este nepotul Stepanidei. Sora femeii l-a născut în Kazakstan în anul 1950. Primii 7 ani i-a trait în Siberia

Calvarul deportărilor a marcat soarta întregii familii care afirmă că această tragedie trebuie spusă cu voce tare, iar tânăra generație trebuie să cunoască chinurile acestui popor.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, pe teritoriul raionului Căușeni mai sunt în viață circa 160 de deportați.

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *