,

VIDEO Ambasadoarea Suediei în Moldova, despre referendum, propaganda rusă și sprijinul UE

VIDEO Ambasadoarea Suediei în Moldova, despre referendum, propaganda rusă și sprijinul UE

Într-un moment decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, cetățenii sunt chemați să își exprime voința în cadrul referendumului din octombrie privind integrarea țării în Uniunea Europeană. Acest eveniment reprezintă o ocazie excelentă pentru moldoveni de a-și face auzită vocea și de a decide direcția pe care națiunea o va urma în anii ce vin. Țara a făcut pași importanți în procesul de integrare în UE și se apropie tot mai mult de marea familie europeană. De această părere este ambasadoarea Regatului Suediei în R. Moldova, Katarina Fried, care a oferit un interviu în exclusivitate la RLIVE TV.

Din perspectiva suedeză, noi vedem cu adevărat că R. Moldova face parte din familia europeană. Și am dori să vedem Moldova și ca un stat membru cu drepturi depline al UE, dar aceasta nu este decizia noastră. Poporul moldovean trebuie să ia această decizie și sper că toată lumea va profita de această ocazie, indiferent dacă susține sau nu decizia de a adera la Uniunea Europeană, pentru că democrația înseamnă să-ți exprimi opiniile în această privință. Cred că este foarte important ca atunci când se face acest lucru, populația să aibă acces la informații, să poată lua o decizie bazată pe fapte și cunoștințe și nu să fie împinsă de frică sau dezinformare. 

Recomandarea mea ar fi să fim foarte transparenți în ceea ce se întâmplă, să încercăm să explicăm ce înseamnă de fapt această alegere pentru toată lumea. Vreau să spun că, în cele din urmă, va fi vorba nu doar de convingerea minților, ci și de convingerea inimilor oamenilor din Moldova. Și pentru o țară cu o inimă atât de mare cum au moldovenii, sper cu adevărat că ei vor simți că locul lor este în UE, unde lucrăm împreună în solidaritate pentru a avea pace, prosperitate, dezvoltare durabilă și diversitate în același timp.  Așa că sper că ei vor dori să facă parte din asta”, a declarat diplomata. 

Combaterea dezinformării ruse devine o componentă esențială a securității naționale și a integrității procesului democratic, mai spune Katarina Fried.

„Propaganda rusă este peste tot și trebuie să avem eforturi concentrate pentru a fi rezistenți în fața ei. Este bine să avem un grad foarte ridicat de alfabetizare media și digitală. Este bine să ai o varietate de surse din care să colectezi informații. Și, desigur, atunci când vine vorba de diferite tipuri de atacuri cibernetice, este bine să știi că nu ar trebui să dai click pe link-uri despre care nu știi unde te duc și așa mai departe. În acest sens, desigur, autoritățile pot ajuta cetățenii să obțină acest tip de reziliență prin educație cu privire la ceea ce se întâmplă, inclusiv prin organizarea la mai multe campanii, încercând să explice într-un mod foarte concret despre ce este vorba. De asemenea, atunci când vin, aceste mituri pe care rușii încearcă să le creeze, să încercăm să clarificăm lucrurile, să mergem la elementele de bază a ceea ce se întâmplă de fapt, care sunt realitățile și care sunt faptele și să luăm o decizie în acest sens”, a menționat ambasadoarea.

În contextul recentelor provocări geopolitice, Suedia și-a reafirmat angajamentul de a sprijini Moldova în aspirațiile sale europene.

„Împreună cu UE, Suedia cofinanțează numeroase proiecte în Republica Moldova, care se concentrează pe întreprinderi sociale, ecologie, eficiență energetică, dezvoltare, sprijin pentru tineri și multe altele. Ne considerăm un partener pe termen lung pentru Republica Moldova. Suntem aici încă din anii ’90 și așteptăm cu nerăbdare încă mulți ani de parteneriat strâns.

De la agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, care, desigur, a avut provocări foarte serioase aici în Moldova, am dublat sprijinul nostru pentru Moldova. Noi vedem Moldova ca parte a acestui tablou mai mare și, de asemenea, ne place să fim aici pentru a sprijini. Deci avem o cooperare bilaterală de reformă care este gestionată aici de ambasadă și este în valoare de 327 de milioane de lei anul trecut. În plus, am avut puțin peste 500 de milioane de lei pe care i-am investit în gospodăriile vulnerabile pentru a le ajuta cu situația energetică și, de asemenea, investiții în mijloace de eficiență energetică. Susținem Republica Moldova prin contribuțiile noastre la UE și la familia ONU care investesc aici, precum și la băncile de dezvoltare. Așadar, încercăm să ne implicăm pe canalul cel mai potrivit, în diferite moduri”, a conchis șefa misiunii diplomatice.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *