video iohannis la summitul b9 republica moldova ar trebui sa primeasca asistenta pentru consolidarea rezilientei c9b6b85

VIDEO Iohannis, la Summitul B9: „Republica Moldova ar trebui să primească asistență pentru consolidarea rezilienței”

VIDEO Iohannis, la Summitul B9: „Republica Moldova ar trebui să primească asistență pentru consolidarea rezilienței”

Republica Moldova ar trebui să primească atenția și asistența statelor NATO pentru consolidarea rezilienței. Declarația a fost făcută, potrivit postului public tv, de președintele României, Klaus Iohannis, la Summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat la Riga. În cadrul evenimentului, liderul de la Cotroceni a pledat și pentru continuarea și creșterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie.

„Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței. Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a precizat, de asemenea, că statele de pe Flancul estic care fac parte din acest format trebuie să fie pregătite, pe măsură ce evoluțiile regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline”, să acționeze pentru a aduce valoare adăugată alianței în ansamblul său.

„Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune. Prin viziunea și acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!”, a adăugat liderul român.

Formatul București 9 (B9) este o inițiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice Flancului estic al NATO care reunește statele aliate din această zonă. A fost lansat în 2015, la București, la inițiativa comună a președinților României, Klaus Iohannis, și Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situației de securitate în urma anexării ilegale a Crimeii.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *