video locuitorii satului zaim sensibilizati sa reduca si sa sorteze cantitatea de deseuri c0cc12a

VIDEO/ Locuitorii satului Zaim sensibilizați să reducă și să sorteze cantitatea de deșeuri

Snimok ekrana 611VIDEO/ Locuitorii satului Zaim sensibilizați să reducă și să sorteze cantitatea de deșeuri

Localitățile din raionul Căușeni luptă pentru a-și crea servicii de salubritate și de a reduce poluarea mediului. În satul Zaim de exemplu nici jumătate dintre localnici nu au încheiate contracte cu primăria care o dat pe săptămână prin intermediul unui serviciu merge pe la casee oamenilor și colectează deșeurile menajere.Oamenii deși vor să le fie curat în sat, spun că își gestionează singuri deșeurile și că nu înțeleg de ce ar trebui să plătească câte 15 lei lunar. Recent în mai multe spațiii publice din comună au apărut tomberoane de diferite culori pentru selectarea deșeurilor și chiar locuri pentru compostarea deșeurilor vegetale.

Varvara Cernat din satul Zaim raionul Căușeni, de când se știe încearcă să genereze mai puține deșeuri, este printre puținii cetățeni din localitate care alături de familia nepotului și-au creat în curte un spațiu de compostare și adună acolo toate deșeurile organice.

Varvara Cernat, satul Zaim

După ce și-a făcut marți curățenie la păsări femeia aruncă tot găinațul în spațiul de compostare, iar peste ceva timp acestea vor ajunge în sol drept îngrășământ natural.Indiferent dacă vorbim despre deșeuri organice produse de animale sau păsări, sau chiar hârtie,plastic sau alte tipuri de deșeuri, femeia afirmă că fiecare om trebul să fie conștient de gradul de poluare pe care îl produce șii să sorteze

Unii cetățeni și-au instalat tomberoane în curte

Pe aceeași stradă din Zaim am descoperit-o și pe Nadejda Godina. Femeia și-a amenajat în gospodărie câteva tomberoane și încearcă să arunce la gorapa de gunoi mai puține deșeuri, o parte dintre ele fiind selectate

Și ea și-a amenajat un spațiu pentru compostare, iar toate frunzele și deșeurile organice le aruncă acolo.

Autoritățile locale au amenajat spațiii pentru compostare

Pentru a motiva sătenii să colecteze separat deșeurile, acum câteva luni în centrul satului au părut tomberoane de diferite culori unde cetățenii sunt îndemnați să arunce hârtia la hârtie, plasticul la plastic și sticla la sticlă.

O parte dintre aceste deșeuri ajung însă laolaltă la groapa comună de gunoi

Tomberoane de diferite culori au apărut în spațiile publice

Procesul de educație ecologică a început încă din școală, acolo unde pe parcursul ultimului an au fost organizate tot felul de concursuri pentru a promova protecția mediului.

Deși recunosc că a venit timpul să protejăm mediul și să reducem poluarea, o parte din locuitorii satului Zaim afirmă că nu au încheiat contracte cu primăria privind ridicarea deșeurilor

Potrivit autorităților locale din satul Zaim, în viitorul apropiat în localitate va demara un amplu proces de educație a populației privind colectarea selectivă a deșeurilor asta după ce cinci localități din raion și-au unit eforturile și au câștigat un proiect comun de centralizare a serviciilor de salubritate.

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *