video lupta cu coruptia este continua kovesi procurorii nu au voie sa plece in vacanta si sa si inchida birourile b8b1dc1

VIDEO Lupta cu corupția este continuă. Kovesi: „Procurorii nu au voie să plece în vacanță și să-și închidă birourile”

VIDEO Lupta cu corupția este continuă. Kovesi: „Procurorii nu au voie să plece în vacanță și să-și închidă birourile”

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a recunoscut că, pe parcursul activității sale, inclusiv de procuror general al DNA în România, s-a întâlnit cu „rezistența față de schimbare” a oamenilor din sistem. Și, deși este de părere că se pune prea multă presiune pe procurori și judecători în combaterea corupției, fiind necesară implicarea întregii societăți, totuși lupta cu corupția este una continuă și nu vede cum un procuror ar putea să-și închidă biroul și să plece în vacanță să se odihnească. Asemenea declarații a făcut la Luxemburg, în cadrul unui interviu comun oferit jurnaliștilor de la Chișinău, prezenți acolo la prima conferință interguvernamentală UE-Moldova. 

Solicitată de prezentatoarea Realitatea Ileana Pîrgaru să-și exprime opinia despre procesul de pre-vetting și vetting la care sunt supuși procurorii și judecătorii, șefa Parchetului European a răspuns în următorul fel: „A fost o decizie internă a Republicii Moldova. Îmi este greu să motivez, pentru că nu știu ce a stat la baza deciziei. Ce este important este ca acest exercițiu să fie finalizat cât mai curând și cei care au trecut peste acest exercițiu să înceapă să lucreze”.

„Pot să vă spun din experiența mea personală anterioară, ca procuror general al DNA, au fost unele dintre problemele pe care și eu le-am întâmpinat – rezistența la schimbare. De foarte multe ori este extrem de dificil să lupți cu asta. Este și o problemă de mentalitate, atunci când vorbim de corupție”, a continuat ea.

„Atunci când mai vorbim de corupție, oamenii au așteptări foarte mari de la sistemul judiciar și se pune foarte multă presiune pe sistemul judiciar. Nu cred că este treaba procurorilor și a judecătorilor exclusiv să răzolve corupția dintr-o anumită țară, cred că întreaga societate trebuie implicată: este vorba de prevenire, educație anticorupție și într-adevăr investigații. Nu cred că o condamnare spectaculoasă va schimba nivelul corupției într-o țară.  Ceea ce am constatat, e vorba și de criminalitate, nu doar de corupție, o văd de la nivelul funcției pe care o dețin – lupta cu corupția și frauda nu se termină în 24 de ore sau în 3 zile, în 3 luni sau într-un an de zile. Este o luptă care se duce continuă. Procurorii nu au voie să se odihnească, să plece în vacanță, să-și închidă birourile și să zică: „gata, am arestat trei miniștri sau trei membri ai Parlamentului, ori trei oameni de afaceri și am rezolvat corupția”. Nu, este o luptă continuă”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

Comisia de Evaluare a Procurorilor a inițiat pe 24 mai curent evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), în conformitate cu legea nr. 252/2023 și a Regulamentului Comisiei. Legea menționată prevede evaluarea în mod prioritar a procurorilor din cadrul PA. Lista procurorilor anticorupție care urmează a fi supuși evaluării a fost transmisă Comisiei de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procedura de vetting este obligatorie pentru procurorii în funcție. Cei care vor pica evalurea vor fi demiși, nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale. De asemenea, nu vor mai putea activa în calitate de procurori sau în alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *