video un barbat din causeni si a transformat intreaga curte in teren protejat si creste acolo rosii si castraveti cum rar mai poti gasi in regiun 708ffff

VIDEO/ Un bărbat din Căușeni și-a transformat întreaga curte în teren protejat și crește acolo roșii și castraveți cum rar mai poți găsi în regiune

Snimok ekrana 705VIDEO/ Un bărbat din Căușeni și-a transformat întreaga curte în teren protejat și crește acolo roșii și castraveți cum rar mai poți găsi în regiune

Moldova importă cantități mari de legume, deși este considerată o țară agrară, iar pe rafturile supermarketurilor aproape că nu poți găsi produse autohtone, în special în perioada rece a anului. Importurile de roșii, de exemplu, au fost în 2023 de 90 de ori mai mari decât exporturile. Legumele din magazine provin din țări în care creșterea legumelor în sere este o activitate răspândită și unde există infrastructura necesară pentru ca produsele să fie competitive pe piață.

Un bărbat din Căușeni și-a transformat întreaga curte în teren protejat și crește acolo roșii și castraveți cum rar mai poți găsi în regiune

Cultivarea legumelor în teren protejat

Nicolae Sarev, din Căușeni are o dragoste aparte pentru legumărit, iar de câțiva ani tot terenul argicol din preajma gospodăriei l-a transformat în zonă pentru afacere.

Odată ce ai pășit în grădina sa trebuie să ai mare grijă unde calci, fiecare parcel depământ este ocupată, iar plantele arată ca în revistă.

Bărbatul vinde legume începând cu începutul lunii aprilie și până la sfârșitul toamnei.

Fermierul vinde legume pe piață de la mijlocul lunii aprilie

Spune că legumicultura este un domeniu complicat, iar pentru a obține rezultate frumoase fiecare planta trebuie îngrijită corespunzător.

Agricultorul a cultivat anterior legume și în câmp deschis, dar spune că, în acest caz, sunt riscuri mari, recolta poate fi distrusă de ploile cu grindină.

În serele de la Căușeni pot fi găsite hibrizi de roșii, soiuri din țările Uniunii Europene sau chiar din Japonia. Nicolae Sarev spune că testează în fiecare an diferite soiuri, ca să le găsească pe cele mai rezistente la boli.

Legumicultorul irigă cu ajutorul unui sistem prin picurare și folosește o folie de mulcire

Serele sunt izolate termic și sunt încălzite cu ajutorul unui cazan pe biomasă, ceea ce i-a redus din cheltuielile pentru energie.

Legumicultorul irigă cu ajutorul unui sistem prin picurare și folosește o folie de mulcire, care nu permite ca apa să se evaporeze rapid și menține căldura în sol atunci când e frig, precum și plasă de umbrire, atunci când e prea cald și e prea mult soare.

Producția din aceste sere ajunge pe piețele angro din Căușeni R. Moldova poate exporta în Uniunea Europeană 4.000 de tone de tomate fără a plăti taxe, însă niciun kilogram de roșii moldovenești nu a ajuns pe această piață în ultimul an. Și pentru exporturi sunt necesare cantități mari.

Legumicultorii din Căușeni spun că au cheltuielile mult mai mari în ultima perioadă, în timp ce prețurile legumelor au rămas aproape neschimbate.

O sursă: studio-l.online

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *