video usatii mesajul amnesty international este un semnal transmis de partenerii de dezvoltare pentru pas 81cd595

VIDEO Usatîi: Mesajul „Amnesty International” este un semnal transmis de partenerii de dezvoltare pentru PAS

VIDEO Usatîi: Mesajul „Amnesty International” este un semnal transmis de partenerii de dezvoltare pentru PAS

Declarația dură a organizației „Amnesty International” în raport cu autoritățile de la Chișinău este un semnal transmis de unii parteneri de dezvoltare. Asta după ce partenerii au aflat că guvernarea PAS a pregătit o listă cu peste 240 de persoane, cărora să le fie retrasă cetățenia Republicii Moldova. Despre asta a anunțat președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Puterea e în Adevăr!”.

„Ei au depus o listă, la o discuție privată cu unii consultanți de-ai lor, ei au dat 246 de oameni pentru retragerea cetățeniei. (…) Primii zece din listă sunt legați cu politica din Moldova”, a spus Usatîi.

Politicianul a mai spus că unii parteneri de dezvoltare ar fi șocați de modul în care conducerea țării vrea să „întărească democrația și valorile europene”.

„Intenția de a retrage cetățenia la sute de persoane seamănă a idiotism, dar cei de la putere sunt capabili de aceasta. Opoziția reală trebuie să acționeze urgent. Or, împotriva lor se poate acționa nu doar penal. Prin declarația “Amnesty International”, în contextul amendamentelor privind „trădarea de patrie”, partenerii de dezvoltare dau de înțeles că acțiunile celor din PAS sunt greșite”, a mai spus Usatîi.

După adoptarea amendamentului la Codul Penal de către Parlament care redefinesc „trădarea de patrie”, Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova, a declarat că modificarea Codului Penal al Republicii Moldova este alarmantă. Amnesty International i-a cerut Maiei Sandu să nu promulge documentul.

„Cerem Parlamentului să abroge această legislație și îl îndemnăm președintele țării să nu o promulge. Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restricționează dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele dreptului internațional al drepturilor omului privind legalitatea, legitimitatea, necesitatea și proporționalitatea, precum și principiul nediscriminării”, se arată în adresarea Amnesty International.

Precizăm că, după aprobarea modificărilor la Codul Penal, directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, susținea că acestea contravin dreptului internațional și că pot viza disidenții politici.

În replică, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Chiriac, tot el și autorul amendamentului, a spus că noile reglementări nu vor afecta dreptul la libera exprimare, consfințit prin Constituție.

Chiriac notează că una dintre formulările anterioare din legislație, care definea sintagma „trădare de Patrie”, era „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova”. În opinia sa, în temeiul acestei explicații, organele de anchetă întâmpinau dificultăți în a stabili cine este beneficiarul acțiunilor care contravin intereselor țării.

Deputatul Chiriac răspunde şefului Amnesty International: Dreptul la libera exprimare este consfinţit în legea supremă

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *