Moștenite de la bunici. Sfaturi pentru a vopsi ouăle cu frunze de spanac, afine sau turmeric

Moștenite de la bunici. Sfaturi pentru a vopsi ouăle cu frunze de spanac, afine sau turmeric FOTO SIMBOL

Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă pentru toți moldovenii, și nu doar. Conform tradiției, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Există mai multe modalități de a colora ouăle, însă metodele tradiționale, cele moștenite de la bunici, au un farmec aparte.

Realitatea.md vă prezintă câteva.

1.Ouă roșii/galbene cu foi de ceapă

Ingrediente:

  • 7-8 cepe mari, galbene sau roșii;
  • 1 lingură de sare;
  • 1 lingură de oțet;
  • 700-800 ml apă.

Metoda de vopsire: curăță foile exterioare ale cepelor; pune într-o oala încăpătoare oțetul, sarea, foile de ceapă și apă; fierbe totul 30 de minute; separat, apoi pune ouăle în vopsea și lasă-le acolo peste noapte.

2. Ouă galbene/portocalii cu turmeric

Ingrediente:

  • 800 ml apă;
  • 10 linguri turmeric;
  • 2 linguri sare;
  • 2 linguri oțet.

Metoda de vopsire: pune într-o oală apă, turmeric, sare și oțet și fierbe cel puțin jumătate de oră; scufundă ouăle în vopsea; lasă pigmentul natural să acționeze cel puțin 12 ore, de preferat, peste noapte.

3. Ouă turcoaz/albastre cu varză roșie 

Ingrediente:

  • 1 varză mare, roșie;
  • 1 l apă;
  • 1 lingură sare;
  • 1 lingură oțet.

Metoda de vopsire: dă varza prin răzătoare și pune-o în apă; adaugă sarea, oțetul și lasă compoziția să fiarbă cel puțin 30 de minute; concomitent, fierbe ouăle, în apă cu sare; scufundă ouăle în vopsea și ține-le acolo, în funcție de nuanțele pe care vrei să le obții; dacă vrei un albastru mai intens, lasă-le 12 ore, dacă vrei un turcoaz discret, le poți ține mai puțin.

4. Ouă în nuanțe de mov cu ajutorul afinelor

Ingrediente:

  • 1 pungă de afine congelate;
  • 800 ml apă;
  • 2 linguri oțet;
  • 1 lingură sare.

Metoda de vopsire: pune afinele în apă și fierbe-le împreună cu oțetul și sarea. Când au dat în clocot, scufundă ouăle crude și lasă-le să fiarbă 10-15 minute; ține ouăle în vopsea cel puțin 12 ore, ca să obții o culoare cât mai uniformă și intensă.

5. Ouă verzi cu frunze de spanac 

Ingrediente:

  • 1 kg spanac;
  • 2 linguri oțet;
  • 800 ml apă;
  • 1 lingură sare.

Metoda de vopsire: fierbe spanacul împreună cu oțetul și sarea; adaugă ouăle și lasă-le la fiert cel puțin 20 de minute, la foc moderat; lasă-le să se răcească, în vopsea, peste noapte; culoarea nu va fi intensă, dar uniformă și foarte plăcută.

Sfaturi utile pentru a obține o culoare cât mai frumoasă

  1. Alege ouă de culoare albă. Pentru ca vopseaua să prindă mai bine, este de preferat ca ouăle să fie albe; poți, însă, opta și pentru ouă de prepeliță, ca să creezi un efect cromatic special;
  2. Spală ouăle înainte de a le fierbe. Folosește un burete abraziv și săpun, degresează bine ouăle, înainte de a le fierbe, pentru ca vopseaua să adere mai bine;
  3. Nu folosi ouă direct de la frigider. Ca să nu se spargă la fierbere, este bine să scoți ouăle din frigider, cu cel puțin 30 de minute înainte de a le fierbe în apă cu sare;
  4. Ține cont de tipul de ou. Cele de rață sau gâscă au coaja mai groasă și mai lucioasă. Este important să le fierbi mai mult și să le ții chiar și 1-2 zile în vopsea, ca să capete culoarea dorită.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *