stiai ca aerul conditionat iti afecteaza sanatatea afla cum 6fec9c8

Știai că aerul condiționat îți afectează sănătatea? Află cum

Știai că aerul condiționat îți afectează sănătatea? Află cum

Instalat în locuințe sau la locul de muncă, aparatul de aer condiționat a devenit un aliat indispensabil în lupta împotriva temperaturilor extreme, mai ales a celor din timpul verii. Acesta ajustează și controlează condițiile climatice dintr-o încăpere, fie că este vorba despre un apartament, o casă la curte ori despre birouri și spații comerciale, transmite Libertatea.ro.

Cercetările arată că aerul din interiorul locuințelor sau al spațiilor de lucru este de zece ori mai poluat decât cel din exterior, în mare parte din cauza neglijenței în ceea ce privește modul de întreținere al acestor aparate.

Cum afectează sănătatea aerul condiţionat

„Boală a aerului condiționat” începe acolo unde se întâlnesc aparatele de aer condiționat și bacteriile, ciupercile și mucegaiul. Asta este în care apartamentul, casa ori biroul unde îți desfășori activitatea sunt tot atâtea locuri unde un aparat de aer condiționat va pune în circulație alergenii care induc boala și care sunt deja prezenți.

Contaminarea aerului interior

Dacă lucrezi într-o încăpere cu aer condiționat unde există o ventilație slabă poate apărea așa-numitului sindrom al clădirii bolnave. Atunci când aerul este aspirat peste bobinele aparatului se va forma condens, iar nivelul ridicat de umiditate poate dezvolta bacteriile, mucegaiul și în cazul în care aparatul nu este curățat regulat și corespunzător. Un alt factor care poate contribui la calitatea aerului deteriorată este setarea unei temperaturi prea scăzută. În aceste condiții pot apărea o serie de simptom precum dureri de cap, tuse uscată, amețeală, stare de greață, probleme de concentrare, oboseală și sensibilitate la mirosuri.

Deshitratarea pielii

Funcționarea aerului condiționat reduce nivelul umidității din aer, ceea ce poate duce la deshidratarea organismului. Pentru a rămâne sănătoasă pielea necesită un anumit grad de hidratare, însă expunerea îndelungată la un aer uscat poate provoace uscarea excesivă a pielii și o senzație de mâncărime ce poate favoriza apariția unor afecțiuni cutanate precum eczemele.

Probleme cu ochii

Mulți oameni care petrec timp îndelungat într-o cameră răcorită cu un aparat de aer condiționat care nu funcționează la parametri optimi pot avea ochi uscați sau iritați, iar acest lucru este cauzat de scăderea nivelului de umiditate din aerul interior. În aceste condiții, vederea ți se poate încețoșa.

Stimularea metabolismului

Dacă vei petrece mai mult timp într-o încăpere unde aparatul de aer condiționat este setat la o temperatură foarte joasă, corpul tău ar putea dezvolta o cantitate mai mare de „grăsime brună” sănătoasă, care arde energie deoarece se ocupă de aer mai rece. Cu alte cuvinte vei pierde în greutate.

Iritarea căilor respiratorii

Se recomandă să setezi o temperatură moderată și să eviți să faci o diferență bruscă de temperatură între interior și exterior. Studiile arată că persoanele care lucrează în clădiri cu aer condiționat prezintă mai multe probleme respiratorii decât cele care lucrează în clădiri cu ventilație naturală.

Dureri de cap puternice

Dacă vei petrece timp îndelungat în spații interioare cu sisteme de aer condiționat care nu sunt întreținute corespunzător este foarte probabil să te pricopsești cu dureri de cap puternice.

Toleranță redusă la căldură

Dacă petrecem mai mult timp sub influența aerului condiționat, este mai greu să facem față temperaturilor ridicate. Cu cât petrecem mai mult timp în spații răcorite cu sisteme de aer condiționat, cu atât ne vom simți mai puțin confortabil în condiții de căldură și de umiditate ridicate.

Stare de oboseală

Cercetările în domeniu arată că persoanele care lucrează în încăperi unde aparatul de aer condiționat este folosit în mod excesiv pot avea dureri de cap cronice și stări de oboseală constante, iar cei care lucrează în clădiri cu temperaturi joase vor deveni mai vulnerabili la răceli, gripe și alte boli.

Contracturi musculare

Atunci când pornești aparatul de aer condiționat, asigură-te că lamelele direcționale sunt orientate în plan orizontal, cât mai paralel cu tavanul, și nu spre podea, pentru a nu avea dureri în zona gâtului, merilor, dar și dureri de cap.

Poți deveni letargic

Cercetările indică că există și persoane care, dacă petrec mult timp într-un mediu răcorit artificial cu ajutorul unui aparat de aer condiționat, sunt de trei ori mai predispuși să devină letargici și obosiți comparativ cu persoanele care lucrează în încăperi ventilate natural.

O sursă: realitatea.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *